JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2009 15:40:29

Kde nechalo vedení Agrární komory "selský rozum"?

Kde nechalo vedení Agrární komory "selský rozum"?

Jak věřit slibu někoho, kdo vlastní závazky už dvakrát porušil? Jak věřit slibu někoho, kdo politikou vlastní vlády evidentně zemědělcům a venkovu přes líbivé proklamace a větičky praktickou politikou škodí?

Agrární komora dnes zrušila plánované pondělní protesty proti likvidační politice vůči agrárnímu sektoru, konkrétně vůči brutálním rozpočtovým škrtům v kapitole ministerstva zemědělství, které meziročně znamenají propad o pět miliard korun. Premiér údajně zemědělcům slíbil zajištění zhruba dvou miliard na dofinancování tzv. přímých plateb, tedy dotací, které dostávají všichni farmáři v Evropské unii. Zemědělci tento Topolánkův slib přijali jako dostatečnou garanci. Bohužel, musím s lítostí konstatovat, že často skloňovaný „selský rozum“ dnes vedení Agrární komory nechalo odpočívat doma. Státní rozpočet na rok 2009 zaslaný vládou do sněmovny obsahuje zemědělskou kapitolu ořezanou o shora zmiňovaných pět miliard korun. Premiér Topolánek, ministr financí Kalousek i ministr zemědělství Gandalovič už podruhé při sestavování rozpočtu nedodrželi vlastní programové prohlášení vlády z ledna 2007, se kterým si šla Topolánkova koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených pro důvěru.<br /><br />Jak věřit slibu někoho, kdo vlastní závazky už dvakrát porušil? Jak věřit slibu někoho, kdo politikou vlastní vlády evidentně zemědělcům a venkovu přes líbivé proklamace a větičky praktickou politikou škodí? Jak jinak nazvat strkaní hlavy do písku před problémem faktické absolutní nadvlády velkoobchodních řetězců nad zemědělci a potravináři, vůči které odmítá premiér i ministr zemědělství zasáhnout, vládní návrh zrušit přednost českých zemědělců při nákupu státní zemědělské půdy před cizinci nebo snahu dát principem kolektivní viny nálepku lumpů všem zemědělským právnickým osobám protiústavní novelou transformačního zákona. Slibuje tentýž Mirek Topolánek, který se zavázal v roce 2006 přidat penzistům 1.000,- Kč měsíčně (dodnes nesplněno), nezvyšovat spoluúčast pacientů (z kapes lidí jen letos vytáhnou regulační poplatky Topolánka a Julínka pět miliard Kč). Moc přeji našim agrárníkům, aby se potřebné finance skutečně našly a oni nebyli zbavováni konkurenceschopnosti na tvrdém evropském trhu vlastní vládou.<br /><br />Opozice bude při projednávání státního rozpočtu stát rozhodně na straně zemědělců a venkova. Bohužel ale po řadě zkušeností nevěřím těm, kteří slib dodržet konečně vlastní programové prohlášení vlády dnes zemědělcům dávají. Tak tedy vedení Agrární komory nezbývá po dnešním rozhodnutí uvěřit páně Topolánkovu příslibu než popřát – Zlomte vaz (tedy nikoliv sobě ). Doufám, že na rozdíl od seniorů, rodin s dětmi či chronicky nemocných pacientů, budete ve své víře v nynější vládu úspěšní. Na závěr připomínám, že Topolánkův rozpočet počítá s nerealistickými příjmy i prognózou tempa hospodářského růstu, takže lze v průběhu roku 2009 očekávat další rozpočtové škrty. Pevně doufám, že ty nebudou opět na úkor zemědělců a venkova.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama