JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2010 18:52:50

Nebál se hájit pravdu a svoje přesvědčení

Nebál se hájit pravdu a svoje přesvědčení

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se dnes zúčastnil slavnostní vzpomínky 160. výročí narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v jeho rodném městě Hodoníně. Přednesl tam následující projev:

V prvních letech po listopadu 1989 byl velmi často připomínán jeden z nejvýznamnějších mužů českých novodobých dějin Tomáš Garrigue Masaryk. Dnes jakoby se první československý prezident trochu z naší pozornosti vytratil. Není to jenom tím, že není čas se ohlížet zpět a vše je směrováno pouze kupředu. Možná je to také tím, že Tomáš Garrigue Masaryk zdůrazňoval pracovitost, čestnost, poctivost, humanismus a řadu jiných, dnes trochu odsunutých prvků našeho života.

Věděl, co je práce a věděl také, že její výsledky někdy nejsou patrné okamžitě a že k dosažení cílů je třeba každodenní, mravenčí práce, nekonečného počtu kroků, jejíchž výsledkem může být i tak veliká věc jako je vznik nového samostatného státu.

Vznik samostatného Československa je také nejčastěji připomínaná zásluha TGM. TGM nebyl jenom politik, ale také vědec, myslitel, který celý svůj život zasvětil snaze dosáhnout humanity, demokracie, náboženské svobody a tolerance. Nebál se hájit pravdu a svoje přesvědčení i proti převažujícímu názoru. Měl proto také řadu odpůrců mezi českými politiky a veřejnými osobami s nimiž vedl polemiky a fair play boj, který dnes tak často na naší politické scéně postrádáme.

Ptáme se, kde se v jednom člověku vzalo tolik energie, zápalu pro věc a činorodosti. Snad to bylo také trochu tím, odkud pocházel. Kraj v němž byl zakotven, byl krajem pracovitých, družných lidí, kteří dobře věděli, že vše, co tvoří, vyžaduje úsilí, lásku k práci a trpělivost. Věděli, že dobré víno nevzniká samo, ale že vedle slunce, přírody, je třeba pečlivé práce lidí a potom se výsledek dostaví.

 Sám Masaryk tvrdou práci znal, vždyť nedaleko odsud, v Čejči, se učil kovářem a kovařina je tvrdá, chlapská práce. Že i budování státu potřebuje práci a k práci ochotné a připravené lidi, vyjádřil svou známou větou: „Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty“.

Narodil se do doby, která potřebovala velké osobnosti a Tomáš Garrigue Masaryk takovou osobností určitě byl. Proto je třeba si takovéto lidi stále připomínat.

 Pane prezidente Masaryku, děkujeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama