JUDr. Naděžda Kratochvílová

  • R2014
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2014 16:40:18

Potřebujete radu v oblasti práva a zákonů? Vyzkoušejte bezplatnou právní poradnu

Potřebujete radu v oblasti práva a zákonů? Vyzkoušejte bezplatnou právní poradnu

V roce 2012 vznikla na radnici Prahy 5 bezplatná právní poradna. Za dva roky svého působení pomohla 2 tisícům občanů!

Podle její zakladatelky a současné místostarostky JUDr. Naděždy Kratochvílové (RESTART 2014) se nejvíce týká oblasti majetku, úvěrových smluv nebo dědictví.

Každou středu poskytují odborné poradenství vlastní zaměstnanci právního oddělení Odboru servisních služeb v rámci své náplně práce. Provoz poradny tedy nezvyšuje náklady úřadu. „Profesí jsem advokátka a zájem o legislativu je náplní mého života. Bohužel mám pocit, že pro lidi se stává právo stále méně přehlednou oblastí. Když jsem přišla na radnici Prahy 5, chtěla jsem lidem pomoci přímou cestou. Dnes vidím, že to byl správný krok,“ vysvětluje zástupkyně starosty JUDr. Naděžda Kratochvílová (RESTART 2014), do jejíchž kompetencí právní oddělení spadá.

Mezi nejčastější problémy patří například nevýhodné smlouvy, například uzavřené seniory na tzv. „předváděcích akcích“, otázky dědického práva, nájemních smluv k bytovým jednotkám nebo problematika spojená s exekucemi. Od vzniku poradny Praha 5 zdokonalila systém poskytování poradenství. Lidé si domlouvají schůzky dopředu a je k nim přistupováno s maximální klientskou péčí.

„Na poradnu se obrací senioři a mladí lidé s rodinami, kteří se neorientují v právních záležitostech, často majetkového charakteru. Náš úkol je především klienty správně nasměrovat, aby získali kvalifikovanou odbornou pomoc,“ zdůvodnila smysl právní poradny zástupkyně starosty JUDr. Naděžda Kratochvílová. Podle ní naopak smyslem konzultací není připravovat někomu smlouvy, písemná podání či vypracovávat právní stanoviska.

Právní poradna je otevřená každou středu od 15.00 do 17.00 hodin ve 4. patře budovy radnice ve Štefánikově ulici, kancelář 423 nebo 433. Konzultace se rezervují na tel. číslech 257000951, 257000954 a 257000856. „Jsem přesvědčena, že bezplatné poradenství pomáhá zvýšit právní povědomí našich obyvatel a tím i snížit počet lidí, kteří se kvůli neznalosti práva dostanou do problémů, často bohužel i existenciálních. Nezapomínejme proto na zásadu ignoratia legis non excusat‘, tedy pravidlo, že neznalost zákona neomlouvá,“ dodala zástupkyně starosty JUDr. Kratochvílová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama