JUDr. Ondřej Veselý

  • SOCDEM
  • Písek
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2021 13:57:00

Čtyři týdny dovolené jsou naprostá ostuda

Čtyři týdny dovolené jsou naprostá ostuda

Projev na 99. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2021 k zákoníku práce

 Děkuji za slovo, pane předsedající.

Já pochopitelně budu mluvit úplně naopak, než všichni tři mí předřečníci, byť si jich vážím, tak absolutně nesouhlasím. Tady zaznívá, že firmy jsou ty, na kterých stojí Česká republika. Že firmy jsou ty, které plní státní rozpočet. Nejsou to firmy, jsou to zaměstnanci, já uznám, že to jsou zaměstnanci firem. Ale pokud ty firmy mají fungovat, tak především musí mít odpočaté a spokojené zaměstnance, jinak fungovat nebudou.

Jsme v 21. století, kdysi nebyla dovolená žádná, postupně stoupala, dlouho byla tři týdny, to si pamatuji ještě já. Teď je čtyři týdny. Ale řada zaměstnanců - a jsem za to velmi rád, už má pět i více týdnů dovolené. A z mého pohledu jsou do roka dovolené v současné době čtyři týdny naprostá ostuda těch zaměstnanců, kteří takto mají nastavenou, je mi líto. A věřím, že se najde shoda pro to, aby když už podporujeme kde koho v rámci covidové pandemie, tak abychom podpořili i zaměstnance tím, že budou mít dostatek času na odpočinek.

A co ti zaměstnanci v té době, kdy ten odpočinek čerpají, dělají? Sedí doma a neutrácejí peníze. No samozřejmě, že utrácejí. Čerpají služby, nakupují potraviny, chodí do restaurací. To znamená, že když dáme o týden dovolené více, tak nejen budeme mít odpočaté a spokojené zaměstnance, ale budeme mít i kupní sílu, která roztočí naši vnitřní spotřebu. Takže já tento návrh absolutně podporuji.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama