JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2011 15:14:00

Investiční priority Prahy na rok 2012 odpovídají programu ČSSD

Investiční priority Prahy na rok 2012 odpovídají programu ČSSD

Vedení hlavního města stojí v současné době před jedním z nejdůležitějších úkolů - přípravě rozpočtu na rok 2012. Součástí tohoto procesu je samozřejmě také výběr investičních priorit právě pro následující rok.

Nejvýznamnější investiční akce souvisejí především s dostavbou tunelového komplexu Blanka a plánovaným prodloužením trasy metra A.

Stavba tunelového komplexu Blanka představuje finančně velice náročnou investiční akci. Celkem přijde hl. m. Prahu na téměř 37 miliard korun. Na rok 2012 se počítá s podobnou částkou jak letos, tedy asi 4,5 miliardy korun.

Náklady na stavbu trasy metra A jsou v cenách z roku 2008 odhadovány na zhruba 18,8 miliardy korun, při přepočtení k roku dokončení by měly činit asi 21,1 miliardy korun. Asi 7,3 miliardy korun (287 milionů eur) by Praha měla získat z evropských fondů. Možnost využít finanční prostředky z Evropské unie je pak samozřejmě podmíněna řádným plněním termínů výstavby – pokud se nebude stavět podle schváleného harmonogramu, může Praha o peníze přijít.

Zbytek prostředků si bude muset hlavní město zajistit samo, na jakoukoli pomoc od státu bohužel nemůže spoléhat. Možností je půjčka v hodnotě až 11 miliard korun od Evropské investiční banky. Uvědomuji si sice, že úvěr by měl zásadní dopad na zadlužení města, na druhé straně - vzhledem k příjmovým možnostem města – zatím nevidím možnost financovat prodloužení trasy metra A jen z rozpočtu Prahy.

Kromě výše uvedených akcí musíme také při sestavování rozpočtu na rok 2012 počítat s historicky zasmluvněným závazkem podílet se na obnově vozového parku Dopravního podniku hlavního města Prahy. V této souvislosti se bude rada hlavního města i zastupitelstvo zabývat možností financovat investice do obnovy vozového parku DPP.

Ještě letos byla také započata rekonstrukce pláště a střechy Muzea hl. m. Prahy, pro příští rok počítáme s náklady na pokračující práce ve výši 19,4 milionů korun. Zajímavou investiční akcí je pak jistě také modernizace interiéru sálu Cosmorama v Planetáriu a s ní související nákup nových technologií (5,7 mil. Kč).

Velkou pozornost při přípravě soupisu investičních priorit věnujeme také sociální oblasti a školství. V roce 2012 tak bude probíhat například výstavba pavilonu pro osoby s Alzheimerovou nemocí v rámci Domova pro seniory Malešice, z rozpočtu by na něj mělo jít 45 milionů korun. Patnáct milionů by mělo putovat na realizaci první fáze inkubátoru pro sociální podnikání na Praze 9, zahájena by v příštím roce měla být příprava výstavby sociálních bytů v Modřanech. V oblasti školství počítáme především s investicemi do rekonstrukcí, oprav a zateplení škol. Na rekonstrukci budovy Dobronická SOŠ a SOU Weilova je například v tuto chvíli požadováno 20 milionů korun, na zateplení Gymnázia Jana Nerudy v Hellichově ulici 10 milionů.

Investiční priority hl. m. Prahy na rok 2012 plně odpovídají tomu, co jsme jako sociální demokraté prosadili do koaliční smlouvy a programového prohlášení. Jsem přesvědčen, že jejich uskutečnění povede k dalšímu zkvalitnění života v hlavním městě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama