JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2010 19:17:39

O některých obviněních ministra Vondry panují pochybnosti

O některých obviněních ministra Vondry panují pochybnosti

Považuji poslední informace médií (ČT 23.12. a dnešní MF Dnes) o podaných trestních oznámeních na ministerstvu obrany za varovný signál o možné nestabilitě v resortu.

Vzal jsem na vědomí výsledky auditu některých zakázek ministerstva obrany, který byl proveden za ministra Alexandra Vondry. Akceptoval jsem i podání trestního oznámení, neboť jsem vycházel z tvrzení ministra Vondry, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu. Uvítal jsem to i na základě posledních událostí, kdy jak premiér, tak ministr vnitra prokázali v tzv. kauze Drobil neznalost zákona a při podezření z možné korupce nekonali tak, jak jim zákon ukládá.

Pokud se však prokáže jako pravdivá informace, že ministrem Vondrou kritizované zakázky prošetřoval Úřad na ochranu hospodářské soutěže, který měl shledat výběrová řízení za v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, pak považuji kroky ministra Vondry za sporné.

Tento můj názor navíc umocňuje fakt, že na samotného ministra Vondru bylo bývalými pracovníky ministerstva obrany za jeho veřejná prohlášení podáno trestní oznámení pro pomluvu, neboť ti se cítí poškozeni jeho tvrzením, že se podíleli na porušování zákona a proto je z jejich funkcí odvolal.

Dokumenty, které mám k dispozici, pak minimálně v případě bývalého bezpečnostního ředitele a zástupce ředitele Kabinetu ministra obrany svědčí o tom, že ministr Vondra se opravdu dopustil ne-li nepravdivého, pak zcela jistě zavádějícího prohlášení, když veřejně tvrdil, že pana Průšu z funkce odvolal z důvodu špatného hospodaření MO. Pokud by tomu totiž tak bylo, pak nechápu, proč mu byla ten samý měsíc udělena mimořádná odměna ve výši 100 tisíc Kč, když byl s jeho prací ministr Vondra nespokojen a připravoval jeho odvolání.

Považuji také za velmi zvláštní, slibuje-li na jedné straně ministr Vondra boj s korupcí a efektivní hospodaření v resortu obrany a na straně druhé jmenuje ekonomickým náměstkem Libora Karáska, člověka, jehož jedinou kvalifikací je, že byl dlouholetým starostou za ODS a přimlouval se za něj osobně premiér Nečas. Toto sám Karásek uváděl veřejně do médií, když opouštěl funkci starosty Uherského Hradiště. Fakt, že tento člověk byl podezřelým v rozsáhlé korupční kauze Synot a jako starosta za velmi podivných a pro město nevýhodných podmínek pronajal této společnosti městem zrekonstruovaný fotbalový stadion, ve mně vzbuzuje oprávněné obavy o důvěryhodnosti slibů ministra Vondry.

Ze všech těchto důvodů budu požadovat, aby ministr Vondra všechny tyto nesrovnalosti vysvětlil na půdě Poslanecké sněmovny.

JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
stínový ministr obrany ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama