JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2010 11:01:51

Praha je jeden kraj a mělo by se tak i volit

Praha je jeden kraj a mělo by se tak i volit

Předseda pražské ČSSD vyzývá ministry z TOP 09 a VV, aby neměnili účelově stanoviska svých stran.

Vláda se chystá projednat návrh zákona poslance a předsedy pražské ČSSD Petra Hulinského o volbách do pražského zastupitelstva. Podle návrhu tohoto zákona by se do pražského zastupitelstva mělo napříště volit podle zákona o krajských zastupitelstvech. Praha by tedy byla jedním volebním obvodem. Tato předloha je reakcí na předvolební tah pražské ODS, která většinou svých hlasů prosadila rozdělení metropole na sedm volebních obvodů.

Podle stanoviska vlády k této předloze, které proniklo do médií, se vláda chystá zamítnout navrhovanou změnu zákona, protože se prý jedná jen o účelovou předvolební změnu.

S tím zásadně nesouhlasí předkladatel zákona, předseda pražské ČSSD a poslanec Petr Hulinský. „Nechápu, co je na tom účelového. Účelový byl naopak postup pražské ODS, která proti vůli všech ostatních stran protlačila rozdělaní Prahy na 7 volebních obvodů, protože se domnívá, že ji to přinese více zastupitelů. Všem je přece jasné, že pokud by navrhovaná předloha byla přijata, bude se podle ní v Praze volit až v příštích volbách za čtyři roky,“ prohlásil Petr Hulinský. Pokud by se v Praze mělo volit podle zákona o krajských zastupitelstvech, má to podle předsedy pražské ČSSD svoji logiku, protože Praha má, a to nejen počtem svých obyvatel, charakter kraje.

Předseda pražské ČSSD rovněž připomněl, že pražští představitelé TOP a VV proti účelovému rozdělaní Prahy na 7 obvodů protestovali. „Vyzývám proto ministry za TOP 09 a VV, aby se postavili účelovému kroku ODS, zachovali si svoji tvář a trvali na svých původních názorech. V demokratické zemi nelze těsně před koncem zápasu měnit pravidla jen proto, že jedna strana se obává, že by mohla prohrát,“ dodal Petr Hulinský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama