JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2011 16:25:38

Praha nežije na úkor menších měst a obcí

Praha nežije na úkor menších měst a obcí

Podle nejnovějšího návrhu rozpočtového určení daní přijde hlavní město ročně o zhruba 2,2 miliardy korun. Praha bude v takovém případě nucena omezit důležité investice. Metropole nebude schopna zajistit dokončení dopravních staveb celorepublikového v

„Ministerstvo financí sice tvrdí, že zajistí částečné náhrady ztrát pražského rozpočtu v prvních čtyřech letech. Dosud však neuvedlo, v jaké výši a jakým způsobem by kompenzace garantovalo. Navíc v návrhu zákona, který město v rámci připomínkového řízení obdrželo, se o výši a způsobu kompenzace vůbec nehovoří,“ upozornil předseda Finančního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Petr Hulinský a dodal, že ohrožena je například výstavba metra trasy A do Motola a také trasy D.

Ve snaze ospravedlnit seškrtání příjmů hlavního města se často objevuje mylná informace, že Praha má nejvyšší daňové výnosy na obyvatele. Jenže tomu už tak dávno není. „Praha již dříve vyslovila požadavek, aby se do příjmů na obyvatele započítávaly nejen příjmy za obec ale i příjmy za kraj, na jehož území se obec nachází. Praha jako kraj má totiž nízký podíl na celostátních hrubých výnosech sdílených daní,“ vysvětlil Petr Hulinský. Daňové příjmy hlavního města navíc významně zkresluje skutečnost, že desetitisíce jejích obyvatel zde nemají hlášeno trvalé bydliště, a přesto je pro ně město nuceno zajišťovat služby. „Praha je dlouhodobě nesprávně ministerstvem financí představována jako vykořisťovatel okolních měst a obcí. Zdá se, že ministerští úředníci zapomněli na skutečnost, že metropole zajišťuje denně městskou hromadnou dopravu, péči v nemocnicích, bezpečnost a další nezbytný komfort pro statisíce mimopražských, kteří sem přicházejí za prací,“ doplnil Petr Hulinský.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama