JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2014 21:38:00

Dodržíme vlastní pravidla?

Dodržíme vlastní pravidla?

Zdeněk Ondáček, poslanec PS PČR a člen zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM, k poskytnutí půjčky Královéhradeckého kraje Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově.

V únoru 2012 poskytl Královéhradecký kraj Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově bezúročnou půjčku ve výši 5. mil. Kč na přípravu a zpracování žádosti včetně projektové dokumentace pro projekt „vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera“.  Půjčka by měla být vrácena do 31.3.2015.

Práce samotné jsou financovány z dotace, která byla Benediktinskému opatství poskytnuta z Integrovaného operačního programu a které mají být dokončeny do konce listopadu tohoto roku.

Na konci října 2013 požádal převor o přehodnocení půjčky a její převedení na dar. Bez ničeho bližšího to odůvodnil výdaji ve výši 8. mil. Kč, které nejsou způsobilé pro proplacení z dotace. Zastupitelstvo kraje o této věci jednalo na svém 11. zasedání dne 9.12.3013. Již tehdy byli zastupitelé upozorněni na zásady a pravidla, které kraj při poskytování půjček vyžaduje a které striktně dodržuje. Při hlasováním tento bod požadovanou podporu nejméně 23 zastupitelů nezískal.

Převor opatství v srpnu tohoto roku znovu písemně oslovil zastupitele a v podstatě zopakoval svoji žádost z roku 2013, tedy převedení půjčky na dar. Jaké výdaje, v jaké souvislosti a v jaké výši znovu neuvedl. Přípis obsahoval jen sdělení, že klášter v Broumově je významnou národní kulturní památkou. Zastupitelé Královéhradeckého kraje se tímto návrhem zabývali tedy znovu, a to na svém 17. zasedání dne 3.11.2014. Při diskusi, kde se vedl spor o dodržování vlastních pravidel a zásad kraje pro poskytování darů a půjček, se předkladatelé a jejich stoupenci nevyhnuli ani ideologickým výpadům proti zastáncům dodržování pravidel. Při hlasování, kdy ani jeden ze zastupitelů z klubu KSČM nehlasoval pro, návrh ani napodruhé požadovaný počet hlasů nezískal a přijat nebyl.

Jedná se o druhé demokratické rozhodnutí volených zastupitelů kraje, které by mělo být snad konečné. Bude?

Pokud ne, asi bude na místě připomenout zastupitelům § 17 zákona o krajích, kde se hovoří o hospodaření kraje, o účelovosti a hospodárnosti. V této souvislosti jsem rád, že hospodaření kraje bude moci kontrolovat i Nejvyšší kontrolní úřad.

Některým lidem se totiž demokracie hodí pouze tehdy, kdy je to v jejich zájmu, ale o tom ta demokracie opravdu není.

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR a člen zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama