JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2015 20:02:43

Kdo podřezává větev ministryni Válkové?

Kdo podřezává větev ministryni Válkové?

Podle aktuálních informací je nyní prof. Helena Válková (ANO) nejvíce ohroženou ministryní vlády Bohuslava Sobotky.

Je ji vytýkána pomalost, se kterou předkládá klíčové vládní návrhy zákonů a také jejich kvalita. Příkladem pomalosti je komplexní neřešení problémů spojených s exekucemi nebo novela zákona o státním zastupitelství, o kterém se vedou bezvýsledné odborné debaty již téměř jeden rok. O kvalitě předkládaných zákonů může být vedena diskuse kolem novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která měla provést zásadní změnu ve výčtu trestných činů, kterých by se právnická osoba mohla dopustit, a to z dosavadního pozitivního výčtu na výčet negativní. V hospodářském výboru, který vede poslanec z hnutí ANO Ivan Pilný, tato novela neprošla a ve výboru ústavně-právním byla vedena široká diskuse, přičemž jednání bylo nakonec raději přerušeno. Proti nebo vážné pochybnosti nad touto novelou vyjádřili nejen někteří odborníci z právní praxe a opoziční poslanci, ale i někteří poslanci vládní koalice.

Otázkou je, zda předkládané zákony jsou opravdu tak špatné nebo zda se začíná projevovat pnutí uvnitř vládní koalice i v samotném hnutí ANO. To, že to v koalici skřípe, máme možnost vidět téměř každý den. Jaké jsou vztahy uvnitř ČSSD je také známo, ale co dosud málo čitelné hnutí ANO? Navenek se zdá jako jednotné, ale je tomu opravdu tak? V hnutí ANO najdeme lidi od levého až po pravé politické spektrum smýšlení. Lidi, kteří mají dřívější zkušenosti s politikou i politické nováčky a naivky. Někteří se velmi rychle přizpůsobili vrcholové politice a využívaje svého postavení se snaží prosazovat politiku lobbistických skupin. To vede ke stále častějším rozporům. Příkladem může být jednání kolem vládní novely zákona o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení. Přestože má vláda ve svém programovém prohlášení nesmlouvavý boj se všemi formami korupce, jeden z možných a účinných nástrojů takového boje blokují někteří poslanci vládní koalice. U jedněch zvítězil lobbing advokátů a u druhých se práva osoby, proti níž se trestní řízení vede, staví nad práva poškozených. A ministryně spravedlnosti v prosazování vládní politiky těmto skupinám raději ustupuje. Problémem paní ministryně, která je typickým příkladem nepolitika je, že její forma komunikace má často podobu přednášky na vysoké škole, a to bez zájmu o zpětnou vazbu. Možná i proto bude obětována.

Stále sílící rozpory uvnitř hnutí ANO se zatím vždy dařilo zažehnat díky autoritě šéfa hnutí, ministra financí Andreje Babiše. Jenže ten není všemocný a schopných lidí kolem sebe má jako šafránu. Problémů bude přibývat, a proto se dá parafrázovat jedno z jejich hesel: Věřte, bude hůř!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama