JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2021 20:09:00

Nerad bych se dočkal toho, že za dva nebo za tři měsíce budeme mít další problém

Nerad bych se dočkal toho, že za dva nebo za tři měsíce budeme mít další problém

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 1. června 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů.

Děkuji, pane předsedající. Vážená paní senátorko, vážená paní ministryně, páni ministři, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych za skupinu předkladatelů, předsedy výboru pro bezpečnost a místopředsedu výboru pro bezpečnost znovu před vás předstoupil s poslaneckým návrhem zákona o novele zadávání veřejných zakázek. V podstatě to byla celkem jednoduchá novela, kdy jsme s ohledem na vývoj pandemie koronaviru a po dohodě se Správou státních hmotných rezerv předložili pozměňovací návrh tohoto zákona, kterým by se v případě ukončení nouzového stavu umožnilo Správě státních hmotných rezerv nakupovat mimo rámec zákona o zadávání veřejných zakázek ještě dalších 6 měsíců. Reagovali jsme na situaci, která vznikla po jarní vlně koronaviru, kdy někteří ve velké euforii slavili, jak jsme to krásně zvládli, a na podzim jsme hleděli s otevřenými ústy na to, že zas nemáme ty ochranné pracovní prostředky a další věci důležité pro boj s touto pandemií. Vzhledem k tomu, že lze předpokládat, že to bude dlouhodobý proces a teď jsme ve stadiu, kdy jsme sice ukončili nouzový stav, ale já a další kolegové, kteří jste, nebo kteří jsme zde v ústředním krizovém štábu... (Hluk v sále)

Takže můžeme říct, že teď po ukončení nouzového stavu Správa státních hmotných rezerv zase měla problémy s nakupováním antigenních testů pro žáky základních a středních škol, na testování pracovníků státní správy, ale celkově ty problémy jsou, protože po ukončení nouzového stavu přecházíme do standardního režimu zákona o zadávání veřejných zakázek. Nebudu to dlouho prodlužovat, stejně rozhodneme hlasováním o tomto návrhu. Já bych jenom chtěl připomenout, že tento návrh, respektive tento návrh zákona pozměňovací jsme hlasovali 29. ledna tohoto roku. V tu dobu jsme jeli v polovičním formátu, jeli jsme podle § 90 odst. 2, a z 90 přítomných 62 kolegyň a kolegů napříč celým politickým spektrem hlasovalo pro přijetí tohoto zákona hned v tom prvním čtení. Nikdo z kolegů a z kolegyň, kteří zde byli v sále, nehlasoval proti, pouze pár kolegyň a kolegů se zdrželo.

Já bych vás chtěl, kolegyně a kolegové, požádat, vy, kteří jste zde byli nebo popřípadě i vy, kteří jste seznámeni s touto problematikou, abyste dokázali být konzistentní ve svých názorech a ve svých projevech hlasování, a tento znovu podpořili, protože teď možná budeme slavit rozhodnutí soudu a otevřeli jsme v podstatě všechno, ale nerad bych se dočkal toho, že za dva nebo za tři měsíce budeme mít další problémy a Správa státních hmotných rezerv bude mít někde vzadu ve skladech dvě ušmudlané palety s ochrannými prostředky a pomůckami, a zase nebudeme schopni čelit problému, který je a budeme vyhlašovat nový nouzový stav, tak abychom mohli tyto ochranné pracovní pomůcky popřípadě další věci důležité pro jakýkoliv boj s jakoukoliv pandemii řešit. Takže já, kolegyně a kolegové, nebudu dlouhý, končím a požádám vás, buďte konzistentní ve svých názorech, znovu podpořte tento návrh, který umožní Správě státních hmotných rezerv i teď po ukončení nouzového stavu předzásobit se v případě potřeby na další kolo pandemie. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama