JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2014 20:28:31

Novela přestupkového zákona

Novela přestupkového zákona

Vláda navrhuje změny v přestupkovém právu, nově se zřizuje rejstřík přestupků, upřesňují se jednotlivé přestupky a zvyšují se sankce. Opomíjenou stránkou však stále zůstává vymahatelnost práva.

Vláda na svém jednání v pondělí 27.10. projednala a schválila novelu přestupkového zákona. Nově se vymezují některé formy přestupkového jednání a zvyšují se sankce, které lze za přestupky uložit, a to jak v blokovém řízení, tedy vyřešením na místě, tak i v řízení správním. U recidivy se pak sankce zvyšují až o polovinu sazby. Nově by měl být zřízen rejstřík přestupků.

Po centrálním registru přestupků se volá již dlouho, ale vždy tomu bránily ekonomické důvody. Nyní se to snad změní a potřebná evidence vznikne. Ulehčí to zejména správním orgánům při rozhodování o jednotlivých případech a pachatelé, kteří se dopouští přestupků opakovaně budou sankciováni přísněji.  V obecné rovině lze souhlasit i se zpřísněním sankcí za jednotlivé přestupky, ale zákon je věc jedna a jeho aplikace a vymahatelnost věc druhá. Problém u nás není ve vymezení co je protiprávní jednání, a je jedno, zda v rovině přestupku nebo trestného činu, ale právě ve vymahatelnosti práva.  Důkazem pro toto tvrzení je otázka. Proč naši řidiči v zahraničí (např. Rakousku či Německu) důsledně dodržují dopravní předpisy a u nás jezdí tak jak jezdí? Protože v zahraničí je porušení práva vymahatelné. Pokud řidič, který porušil zákon nemá na pokutu je mu na místě zajištěn majetek. A buď zaplatí nebo je majetek prodán a pokuta uhrazena touto formou. Za porušení zákona je v poměrně krátké době uložen trest a většina přestupců si to zapamatuje. U nás je zákon porušen, ale s uložením sankce je to již obtížnější a stejně tak se splněním uložené sankce. U správního řízení končí mnoho případů odložením. Důvodů proč tomu tak je, je hned několik. Od kvality dokumentace protiprávního jednání policejními orgány, přes schopnosti a znalosti správních orgánů až k systému kontroly plnění výroku z rozhodnutí.

Vláda novelou přestupkového zákona udělala první krok, nyní by měla svoji pozornost zaměřit na vymahatelnost práva. Osobně vymahatelnost práva považuji za tu důležitější stránku fungování právního státu.       

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama