JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2014 14:40:00

Policejní náhubek mlčenlivosti

Policejní náhubek mlčenlivosti

V březnu tohoto roku jsem byl Poslaneckou sněmovnou zvolen do parlamentní vyšetřovací komise k prověření způsobu vyšetřování kauzy Opencard.

Jako bývalý policista, který byl na počátku prověřování této kauzy, jsem očekával, že budepotřebné, abych před vyšetřovací komisí uvedl informace, které o počátku této kauzy vím a mohl i poukázat na nestandardnost některých úkonů. Z osobní iniciativy jsem proto písemně požádal ministra vnitra o zproštění mlčenlivosti o skutečnostech, které jsem se dozvěděl v souvislosti s výkonem služby. Z ministerstva vnitra mi bylo sděleno, že žádost musí podat předseda Poslanecké sněmovny. O podání žádosti jsem tedy požádal předsedu Poslanecké sněmovny. Ten moji žádost postoupil předsedovi parlamentní vyšetřovací komise, který nakonec žádost o mé zproštění mlčenlivosti podal znovu. Z ministerstva vnitra přišla odpověď, že kauza Opencard nebyla do současné doby pravomocně skončena a zbavením povinnosti mlčenlivost by mohlo dojít k ohrožení zájmů Policie ČR. Odkazují se přitom na stanovisko policejního prezidenta.

Mlčenlivosti tedy zbaven nejsem a nemohu proto sdělit, že některé postupy a věci byly jinak než je před komisí uváděno a nemohl bych to sdělit ani na přímý dotaz vyšetřovací komise. Odmítnutí je velmi obecné a proto nevím, jaké zájmy Policie ČR bych ohrozil, ale mohu se domnívat, že to jsou zájmy některých mých bývalých nadřízených. Osobně mi je velmi líto, že nové vedení Policie ČR a i Ministerstvo vnitra se stále něčeho bojí a nemají zájem umožnit vyšetřovací komisi zjišťovat pravdu o způsobu vyšetřování. Paradoxem v celé věci je, že u jiného policisty, který na kauze pracoval stejně jako já a dá se říci i téměř ve stejném časovém období, a který dodnes slouží v řadách Policie ČR, tato hrozba ohrožení zájmů Policie ČR nehrozí a on mlčenlivosti zbaven byl. Jeho však zbavoval jeho současný krajský ředitel. Ten buď žádost nekonzultoval s policejním prezidiem, nebo má policejní prezidium dvojí metr. Můj policejní náhubek mlčenlivosti tedy stále trvá. Jak dlouho ještě?

JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, Ph.D., poslanec a člen parlamentní vyšetřovací komise Opencard

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama