JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2015 12:15:16

Požadujme odpovědnost lékařů psychiatrů

Požadujme odpovědnost lékařů psychiatrů

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR a člen Ústavně právního výboru PS za KSČM, k odpovědnosti lékařů za propouštění psychicky nemocných osob z detenčních zařízení.

V uplynulých dnech jsme se z médií dozvěděli, že na Plzeňsku další vyšinutý člověk zabil mladou ženu. Vraha policisté zadrželi, odvezli do blázince, kde jej znalci podrobí vyšetření a zřejmě dojdou k závěru, že v době spáchání činu nebyl příčetný.

Obdobně tomu bylo také v případě loňské vraždy studenta ve Žďáru nad Sázavou, kterého zabila vyšinutá žena a která také nebyla shledána příčetnou a byla proto umístěna do zabezpečovací detence.

Trestnímu stíhání a trestu se tak vrah z Plzeňska pravděpodobně vyhne a bude putovat do zabezpečovací detence, zřejmě do Brna. Odtud ho možná po nějakém čase, za vzorné chování a spolupráci při léčbě, převezou do nějaké psychiatrické léčebny. Poté se přemění ústavní forma léčení na ambulantní a…raději ani nedomýšlet.

Ve výčtu případů mohu také připomenout sexuálního zločince Hříbala, který jednu ženu málem umlátil a druhé chtěl podříznout krk ve snaze přinutit ji k pohlavnímu styku. Podobných případů nám přibývá a takto bych mohl připomenout další obdobné tragédie z posledních měsíců a let, ale má to smysl? Nemá, jen bych jitřil ještě nezhojené rány poškozených či pozůstalých.

Všechny tyto připomenuté případy a mnoho dalších mají něco společného. Zabíjeli nebo pokusili se zabíjet lidé, kteří se v minulosti již něčeho podobného dopustili nebo tím vyhrožovali. Léčili se v léčebnách, leč rozhodnutím lékařů byli propuštění a tak volně pobíhali mezi námi a zabíjeli.

Tyto lidské tragédie podle mého názoru nezavinili pouze vyšinutí pachatelé, ale podle mě i samotní lékaři psychiatři a znalci. Otázkou je, proč se společnost spokojí pouze s tím, že z postu ředitele léčebny odejde její ředitel a že nedůslednost psychiatrů je jen v rovině morální?

Oni jsou znalci, odborníci ve svém oboru a proto by za svá chybná rozhodnutí měli odpovídat, a to třeba i v rovině trestně právní. Jejich pochybení jsou mnohdy dostatečně prokázána, teď ještě aby státní zástupce chtěl stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví.

Dočkáme se někdy?

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM, člen Ústavně právního výboru

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama