JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2017 14:58:46

Propastné platové rozdíly v justici

Propastné platové rozdíly v justici

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2017 - interpelace na ministra Pelikána

 Vážený pane ministře, kolegyně a kolegové,

já jsem v polovině října podal písemnou interpelaci na pana ministra spravedlnosti ve věci platového ohodnocení pracovníků v justici, když jsem zmínil, jaký je plat soudce po jeho jmenování do výkonu funkce, a víte, že je to plat kolem 70 tisíc korun měsíčně. Vedle toho jsem zhodnotil, jak jsou placeni justiční a soudní čekatelé, to znamená ti vysokoškolsky právnicky vzdělaní lidé, kteří teprve čekají na to, než splní podmínky pro to, aby je pan prezident mohl do soudcovské funkce jmenovat. Tito čekatelé jsou placeni řádově o 50 tisíc méně na hranici 22, respektive 24 tisíc korun měsíčně. Nehodnotím tuto mzdu a dal jsem ji pouze jako ilustrační k tomu, aby bylo vidět, jaké propastné rozdíly v justici jsou.

Vedle těchto vysokoškolsky vzdělaných lidí jsou však v justici zaměstnáni také středoškolsky vzdělaní lidé, kteří zastávají pozice administrativní a bez kterých by většina soudců nebyla schopna svůj soudcovský mandát vykonávat. Zmínil jsem třeba zapisovatelky u soudů, kdy taková zapisovatelka, která má maturitu a umí velice dobře psát, má nějakou státnici z psaní, popřípadě i umí, teď si nevzpomenu, co dělají naše zapisovatelky, (poznámka ze sálu) radši nevzpomínat, děkuji, tak taková zapisovatelka s maturitou si u našeho soudu vydělá v řádech 13 tisíc korun hrubého. A řekl jsem v takové trošku nadsázce panu ministrovi, že když Ministerstvo spravedlnosti má na to, aby nakupovalo do svého resortu designové kancelářské židle od značky Vitra za 10, respektive 17 tisíc korun za jeden kus, tak by se určitě našly finanční prostředky na to, aby mohli zvýšit platy právě těchto nižších soudních úředníků, zapisovatelek a ostatního administrativního personálu.

Pan ministr mi písemně odpověděl, zhodnotil, jak jsou placeni soudci, jak náročnou mají práci, mohli bychom o tom tady diskutovat, možná i dlouho, ale nechci se okrádat o čas, ani vás, pane ministře, a odpověděl mi, že, a poslechněte si to dobře, zapisovatelka s praxí 12 let, to znamená žádná začínající holka, paní, které je řekněme nejméně 30, 31 let věku, si v šesté platové třídě jako zapisovatelka u soudu vydělá 13 680 korun hrubého. Zopakuji 13 680 korun hrubého. Odečtěte si z toho daně, zdravotní a sociální, taková zapisovatelka si odnese krásných 11 000 korun. Výborný plat, že? Určitě bychom za to chtěli pracovat. Když sám pan ministr zmiňuje, že jsou určité jiné profese, kde dneska přeplácejí a když se podíváte na jakoukoliv inzerci některých obchodních řetězců, tak pro člověka bez středoškolského vzdělání s maturitou, pouze se základním vzděláním nabízí práci za 25 až 30 000 korun hrubého. Minimálně jednou tolik, než si vydělá zapisovatelka u okresního či obvodního soudu v České republice.

Pan ministr nezapomněl zmínit také, že těch 13 680 není její celý plat, protože jsou ještě nenárokové složky platu, jako je osobní příplatek a případné odměny. Věřte tomu, že osobní příplatek, pokud taková zapisovatelka má, je v řádech jednotek sto korun, nemůžete očekávat, že by to bylo pět nebo sedm tisíc, aby to byla polovina její mzdy. Pan ministr také, když jsem spolu hovořili mimo jednací sál, řekl, že provedl důsledné šetření a že žádnou, respektive na Ministerstvu spravedlnosti našel jednu židli designovou Vitra za 17 tisíc korun. My jsme se o tom bavili. Já jsem panu ministrovi řekl, že spravedlnost není pouze jeho ministerstvo, takže pan ministr bděle pochopil a dopátral se. Předpokládá, že jsem měl na mysli Městský soud v Praze, kde těmito kancelářskými židlemi, pokud budete chtít vidět, jakými obyčejnými je vybavena každá kancelář a každá kancelář je vybavena v řádech set tisíc korun. Takže možná zapisovatelka sedí na židli za 17 tisíc korun, možná se jí na ní sedí dobře při její nelehké práci, ale domů si odnese 11 tisíc korun. Asi to není jednoduchý způsob, jak taková zapisovatelka, která má státnici z psaní na stroji a má jiné administrativní schopnosti, má uživit svoji rodinu.

Přednesl jsem to proto, abychom se nad tím zamysleli, protože máme platy podstatně jiné a teď se vláda tím, že je lepší ekonomická situace v České republice, rozhodla, že by chtěla přidávat státním zaměstnancům. Tu přidá učitelům, tu přidá lékařům, tu příslušníkům bezpečnostních sborů, o tom budeme hovořit za pár minut, jak nedostatečně, ale zapisovatelky, které vykonávají největší část administrativní práce u každého soudu a bez kterých soudit soudce nemůže, a víme, že se odročují hlavní líčení právě pro nepřítomnost zapisovatelek, tak za 13 680 korun musím říct, děvčata, smekám před vámi, za jaké mrzké peníze pro tento stát pracujete.

Takže bych, pane ministře, chtěl od vás slyšet i zde na mikrofon, co s tím budete dělat, protože pokud by se ta děvčata rozhodla a odešla, tak soudnictví v České republice půjde do kolapsu.

Děkuji za vaši odpověď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama