JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2016 6:33:00

Slučování policejních útvarů

Slučování policejních útvarů

Doslova bombou tohoto týdne je ohlášené slučování dvou policejních celorepublikových útvarů. Jde o útvar pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) a protikorupční policii (ÚOKFK).

Nově by měla vzniknout Národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Ministr vnitra i policejní prezident říkají, že jde o plánovanou akci, která má kořeny někde v roce 2008 a nyní se to jen realizuje. Ministerstvo spravedlnosti a státní zastupitelství křičí, že to ohrozí vyšetřování některých kauz. Padají silná slova, vyhrožuje se ministerskou rezignací a dvě nejsilnější politické strany ČSSD a ANO se vzájemně obviňují ze snahy uchvácení moci. Jaká je realita?

Někdy v roce 2008, ale možná ještě dříve byl ohlášen záměr sloučit všechny celorepublikové policejní útvary. Mimo dvou výše uvedených ještě protidrogovou centrálu (NPC) a Úřad služby kriminální police a vyšetřování (ÚSKPV) pod jeden výkonný celek. Tehdy se hovořilo o vzniku Národního kriminálního úřadu. Ano, toto sloučení a vznik takového kriminálního úřadu si umím představit a myslím si, že by to mohlo být i ku prospěchu věci, neboť některé kriminální problematiky se prolínají.

Například, obchodníci s bílým masem často také obchodují s návykovými látkami. Problém však nastal v realizaci a možná i v boji o to, kdo bude supervelitelem takového útvaru. Záměr se tedy nerealizoval, ale nebyl zcela opuštěn. Nyní přichází policejní prezidium s okleštěnou verzí záměru a slučuje pouze dva útvary pod jeden celek. A zrovna ty útvary, které mezi sebou veřejně soutěží, kdo uloví větší rybu, a je jedno, zda to bude ryba smradlavá, politická nebo jen „čudla“, která se s pomocí médií patřičně přifoukne. Boj je tak ostrý, že si jdou vzájemně po krku i policisté z těchto útvarů. Pomyslný olej do toho přilévají státní zástupci a z povzdálí to sleduje impotentní GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů). Nikdo však neřekl proč nyní zcela mimo zůstala NPC. Nebo si snad na policejním prezidiu myslí, že tam se organizovaná kriminalita nevyšetřuje? Ale vyšetřuje a dokonce často i s mezinárodním přesahem. Proč tam není také ÚSKP jako metodická opora? A raději ani nehovořím o servisních útvarech jako je útvar zvláštních či speciálních činností. Bez jejich pomoci se tyto útvary neobejdou.

Takto narychlo realizované spojení dvou rivalitních útvarů proto budí dojem, že jde o něco jiného, než jen posílit schopnost boje s organizovaným zločinem.

Zdeněk Ondráček, předseda podvýboru pro Policii ČR, obecní policie a SBS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama