JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2020 14:25:09

Předkládaný návrh stanovuje základní výměru dovolené nejméně pěti týdnů

Předkládaný návrh stanovuje základní výměru dovolené nejméně pěti týdnů

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 3. 2020 ke druhému čtení návrhu poslanců Stanislava Grospiče, Hany Aulické Jírovcové, Daniela Pawlase a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákoník práce

Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dovolte, abych velice krátce uvedl jenom tisk číslo 317, kde se jedná o poslanecký návrh a byl předložen do Poslanecké sněmovny 1. listopadu 2018. Návrh je velice jednoduchý. Týká se novelizace zákoníku práce, kde se navrhuje jednoduchá úprava, aby se v odstavci platného znění zákoníku práce v § 213 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., nahradila slova "čtyři týdny" slovy "pět týdnů". Ten návrh se týká základní výměry kalendářní dovolené. Já bych si tady jenom stručně dovolil připomenout, že je zřejmé, že současná právní úprava, tak jak je uvedena v našem právním řádu i v zákoníku práce, poškozuje svým způsobem zaměstnance zaměstnavatelů provozujících podnikatelskou i nepodnikatelskou činnost oproti zaměstnancům, kteří jsou zaměstnáni podle § 109 odst. 3 zákoníku práce a nárokovou délku dovolené mají tito zaměstnanci o týden kratší. Předkládaný návrh rozdíl v nárokové délce základní výměry dovolené smazává, když stanovuje základní výměru dovolené nejméně pěti týdnů. Zároveň zůstává zachována možnost odložení dovolené ze strany zaměstnavatele, případně individuální či kolektivní smlouvou, případně vnitřním předpisem či rozhodnutím zaměstnavatele. Předkládaný návrh se nedotýká délky stanovené dovolené pedagogických pracovníků, akademických pracovníků a pracovníků vysokých škol. Tady bych chtěl ještě jenom podotknout, že narovnává tu současnou asymetrii, kdy máme v České republice několik kategorií zaměstnanců, pracovníků, kteří požívají nárok na různou délku základní výměry kalendářní dovolené a považujeme tuto změnu za zásadní, zvlášť v době, kdy se neustále hovoří o tom, že by se mělo přistoupit k nějakým variantám zkrácení třeba pracovní doby. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama