JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2011 8:48:00

Soudní poplatky jsou majetkovým cenzem

Soudní poplatky jsou majetkovým cenzem

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče ke zvyšování soudních poplatků.

Od září letošního roku vstoupí v platnost výrazné zvýšení soudních poplatků. Prosadila si je současná vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přitom argumentoval tím, že se soudní poplatky více než deset let nezdražovaly, a také tím, že novela má motivovat lidi, aby ulehčili soudům a spory řešili mimo ně, například pomocí mediátorů. Růst soudní agendy a pozbytí preventivní regulační funkce soudních poplatků důsledkem inflace a růstu průměrné hrubé mzdy je základním argumentem vládních poslanců i ministerstva spravedlnosti.

 V praxi však bude mít zvýšení soudních poplatků přímý vliv na reálnou dostupnost vymahatelnosti práva pro občany. Zvýši-li se soudní poplatky, tak každý, kdo se bude domáhat svého práva prostřednictvím soudu, např. se bude soudit o náhradu škody, bude muset zaplatit výrazně vyšší soudní poplatek. Je ale nutné si uvědomit, že právní řád je v České republice postaven na formální rovnosti všech občanů. Ti však žijí v rozdílných ekonomických a sociálních podmínkách. Formálně rovné právo tak dopadá na ekonomicky nerovné lidi. A v tom je problém. Pro dvě třetiny domácností je už dnes velice obtížné uhradit jakýkoli nepředvídatelný výdaj vyšší než 8 tisíc Kč. Téměř milion lidí žije pod pomyslnou hranicí chudoby, která je nyní stanovena výší 111.953 korun ročního příjmu na člena domácnosti. Pro většinu občanů jsou náklady spojené s domáháním se své ochrany u soudů nepředvídatelnými výdaji. Je tedy zcela oprávněné, když dnes KSČM poukazuje na skutečnost, že se do českého právního řádu dostává stále více princip majetkového cenzu, který fakticky vylučuje část občanů.

 Zahlcenost české justice množstvím soudních sporů a pomalost jejich rozhodování je obecně známou skutečností. Rovněž známým faktem je, že počet soudců v České republice je poměrně vysoký. Ale obhajovat zvýšení soudních poplatků potřebou snížení soudní agendy považuji za nepřijatelné. Zvýšení soudních poplatků není ve skutečnosti žádným reformním krokem směřujícím k podstatě řešení problémů českého soudnictví. Není to ani krok, který by řešil dnes chronický nedostatek finančních prostředků české justice a obecně celého resortu ministerstva spravedlnosti. Soudní poplatky jsou navíc příjmem státního rozpočtu a justici neposílí.

 Vláda a vládní poslanci zatím veřejnosti ukázali, že dostupnost práva pro občany, české soudnictví i státní zastupitelství chápou čistě politicky, jednoznačně pouze jako mocenský nástroj, nikoli také jako službu občanům. Všechny prozatímní tzv. dílčí reformní návrhy ministerstva spravedlnosti jdou převážně cestou nepodstatných změn a fungování justice spíš prodražují. Předseda vlády Nečas nemá chuť řešit skutečnou podstatu politické korupce porůstající i do státních zastupitelství a justice, protože to ohrožuje soudržnost současné vládní koalice. Reforma justice, která je evrgrínem české politické scény, je tak vládou redukována čistě na posílení majetkového cenzu v českém právním řádu. Je to stejné jako ve vládní reformě sociální, zdravotní, důchodové, daňové. Kdo je dostatečně ekonomicky zajištěn, stát mu poskytne ochranu a jistoty, kdo je chudý, bude si muset na tuto ochranu připlatit i za cenu, že se zadluží. Většina lidí si tak v České republice bude muset se skřípěním zubů z rozhodnutí ODS, TOP 09 a Věcí veřejných prakticky na vše připlácet. Může však také říci, že takovou vládu už dále prostě nechce.

 Stanislav Grospič, poslanec PS PČR, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama