JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2011 8:44:20

Týden sociálních škrtů

Týden sociálních škrtů

Komentář poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče k vládním reformám.

V italských ulicích 6. září znělo „vláda nám bere naše peníze“. Statisíce Italů podpořily stávku na protest proti vládním „úsporám“, které připravil pravicový kabinet Silvia Berlusconiho. Třetí největší ekonomika eurozóny se potácí v obrovských problémech. Pravicová italská vláda chce problémy hospodářské krize a státní dluh řešit podobným způsobem jako naše současná česká vláda. Ostatně v celé Evropské unii je prosazován téměř shodný scénář výrazných, tzv. „úsporných“ sociálních škrtů.

Česká pravice, přestože veřejnost ubezpečuje, že český bankovní sektor je relativně zdravý, cílevědomě lidem vnucuje názor naprosté nezbytnosti sociálních i zdravotních škrtů a vyvedení důchodového sociálního pojištění do soukromovlastnických penzijních fondů. Tak v době, kdy je zjevné, že ekonomika vlivem další vlny hospodářské krize přibrzdí, nezaměstnanost opět mírně stoupá a zpomaluje se růst mezd, vláda nehledá žádná opatření k podpoře hospodářského růstu. Naopak vládní koalice v Poslanecké sněmovně většinou svých hlasů prosadila další zákony sociální, zdravotní, daňové a důchodové reformy. Doplnila je i schválením novely zákoníku práce.  

Reformy pravice jsou z pohledu zájmů zejména bank a velkých kapitálových uskupení vysoce cílené. Za prvé, již od předvolební kampaně v roce 2010 pravice pomocí většiny sdělovacích prostředků usilovně rozděluje společnost z hlediska zájmů jednotlivých sociálních skupin, staví proti sobě mladé a staré, zaměstnance veřejného sektoru proti zaměstnancům soukromé sféry. Za druhé, vnucuje společnosti dojem, že ten, kdo přijde o práci či potřebuje čerpat sociální pomoc v podobě dávek, je vlastně pro společnost zátěží. Za třetí, soustavně používá hrozbu vysokého státního dluhu a možnosti státního bankrotu, nebudou-li přijata úsporná opatření. Tím si pravice usnadňuje prosazení svých reformních záměrů. To, co se odehrálo tento týden v Poslanecké sněmovně, je proto důsledek nejen iluze vnucované pravicí lidem, která se promítla do volebních výsledků, ale také i nejednotnosti současných odborů a opozice.

Pravicová koalice prosadila výrazné zhoršení podpory v nezaměstnanosti a snížení ochrany zaměstnanců v pracovním poměru. Oslabila současný průběžně financovaný a státem garantovaný důchodový systém ve prospěch neveřejných penzijních fondů. Zasáhla do systému sociálních dávek hmotné nouze. Prosadila si výrazné finanční zvýšení spoluúčasti pacienta na hrazení zdravotní péče a omezila reálnou dostupnost zdravotní péče. To vše v situaci, kdy v České republice žije více než milion osob na hranici chudoby a je zde fakticky trvale téměř sedm set tisíc nezaměstnaných osob. Po nabytí účinnosti vládních reforem  však počet chudých dále výrazně stoupne. Ne nepodstatné je pro udržení životní úrovně lidí i současné zvyšování cen potravin, energií, nájmů. Více než 65 % rodin není schopno řešit jednorázové nepředvídatelné výdaje vyšší než 8 tisíc Kč. Oficiálním programem Nečasovy vlády a celé vládní koalice se stalo šíření chudoby ve stále větší části české společnosti a neúměrný růst bohatství malé skupiny, bank a zahraničního kapitálu.

Tato skutečnost navíc přináší do naší společnosti další nebezpečí. Je jím růst pravicového extremismu, který v neustále zhoršující se ekonomické a sociální situaci těží z neschopnosti veřejných orgánů řešit společenské problémy. Zdánlivá sociálně levicová rétorika, rasová nesnášenlivost a přitom pravicový konzervativizmus jsou živnou půdou rozšiřující se fašizace společnosti. Autoritářské chování řady vládních představitelů tomu bezprostředně napomáhá.

Jestliže předseda vlády Nečas dnes připouští ještě větší zvýšení DPH (ze zamýšlených 17,5 % na staronový záměr 19 %), protože se vládní koalici hroutí státní rozpočet, pak je to pro většinu občanů, odbory i levici varovný signál. Dnešní pravicová koalice bude chtít na občany přenést ještě větší daňovou zátěž a dále omezit veřejné sociální výdaje.  K tomu, aby mohla levicová opozice zabránit těmto záměrům dnešní pravicové vlády,  je třeba, aby lidé prokázali nezbytnou vzájemnou míru solidarity a odbory byly při obraně zájmů zaměstnanců jednotné.  

Stanislav Grospič, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama