Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2012 21:28:57

Naši krajinu si ničit nedáme

Naši krajinu si ničit nedáme

Obyvatelé Královéhradeckého kraje dali jasně najevo svůj odmítavý postoj k plánovaným průzkumům těžby břidlicového plynu v lokalitách Trutnovska, Náchodska a Broumovska. Za sebe říkám - težit se bude jen přes moji mrtvolu!

Města, obce a především jejich obyvatelé Královéhradeckého kraje dali jasně najevo svůj odmítavý postoj k plánovaným průzkumům těžby břidlicového plynu v lokalitách Trutnovska, Náchodska a Broumovska. Nyní všichni znepokojeně čekáme na ortel, který vyřkne rozkladová komise ministerstva životního prostředí ohledně zrušení vydaného souhlasu na základně naší výzvy.

O povolení k průzkumným vrtům se rozhodlo bez nás, kterých se to přímo týká, v tichosti ministerské kanceláře. Žádná diskuze ani vyhodnocení možných ekologických rizik a dopadů na okolní krajinu. Odborníci - ekologové se shodují na tom, že hlubinná těžba břidlicového plynu je velmi energeticky náročná, finančně nákladná a obtížná. I samotné průzkumné vrty, nemluvě o těžbě samotné, znamenají velké riziko, jak pro životní prostředí, tak i pro obyvatele dotčených oblastí a jejich zdraví. Musíme si uvědomit, že hovoříme o chráněných a ceněných oblastech s jedinečným přírodním bohatstvím, významnými zásobami pitné vody, proslulou léčivou kyselkou Idou a čilým turistickým ruchem. Riziko znečištění podzemních vod, kam by mohly prosáknout chemikálie používané při těžbě, je příliš velké na to, abychom pokoušeli naše štěstí.

Argumenty, že průzkum neznamená těžbu, zcela odmítáme. To je jen chlácholení, které má odvést pozornost. Je totiž jasné, že pokud se celý proces jednou rozběhne a ukáže se, že zásoby plynu v oblasti jsou, již nebudeme mít sílu tento moloch zastavit. Jako obce můžeme sice připomínkovat řízení o povolení těžby, ale konečné rozhodnutí bude v rukách Českého báňského úřadu. Stejně jako je teď v rukách ministerstva životního prostředí možnost zakázat samotný průzkum a celé toto šílenství zastavit ještě dříve než budou napáchány nevratné škody. Ministerstvo nemůže přehlížet vůli občanů a nadřazovat komerční zájmy těžebních společností nad zájmy obyvatel. Demonstrace stovek obyvatel a tisíce podpisů na petici ukazují, co lidé chtějí a my jsme připraveni za ně bojovat. Pokud naše námitky nebudou vyslyšeny ministerstvem životního prostředí, v naší věci nepolevíme a petici zašleme k veřejnému slyšení do Senátu.

Ti, kteří nás ujišťují o bezpečnosti těžby, by si měli uvědomit, že když je tato metoda používaná někde v neosídlených částech Ameriky (a také ne bezproblémově), tak to neznamená, že musí být zákonitě vhodná i pro naše odlišné podmínky. My si naši krajinu a vodu znečišťovat dobrovolně nedáme. Již jsem to řekl jednou a jsem připraven to kdykoliv zopakovat, v našem kraji se bude těžit jen přes moji mrtvolu.

Jan Birke, starosta města Náchoda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama