ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2010 19:20:00

USA a EU úspěšně složily reparát ze vzájemné spolupráce

USA a EU úspěšně složily reparát ze vzájemné spolupráce

Nová dohoda SWIFT přináší záruky ochrany soukromí občanů.

Evropský parlament dnes posvětil novou dohodu SWIFT upravenou v návaznosti na jeho zamítavé stanovisko z února tohoto roku.

„Schválení upravené dohody SWIFT považuji za důkaz pevnosti transatlantické vazby. Po únorovém nezdaru se na druhý pokus díky tlaku Evropského parlamentu podařilo nalézt rovnováhu mezi bezpečností a ochranou osobních údajů. Obě smluvní strany – USA a EU – tak úspěšně složily reparát ze vzájemné spolupráce na poli boje proti terorismu“, komentuje výsledek dnešního hlasování europoslanec Jan Březina.

„Evropský parlament sebevědomě využil pravomoci demokratické kontroly nad mezinárodními dohodami nově nabyté Lisabonskou smlouvou a svou vytrvalostí při vyjednávání zajistil, že svoboda nebyla obětována na oltář bezpečnosti“, oceňuje Březina podíl EP na výsledné podobě dohody.

„Nová dohoda SWIFT přináší výrazná zlepšení oproti té, kterou EP v únoru smetl ze stolu. Přístup USA k bankovním údajům bude monitorovat osoba pověřená Evropskou komisí, která v případě potřeby vyhledávání údajů zablokuje. Tento postup zabrání možnosti zneužití dat k hospodářské špionáži“, vyzdvihuje zlepšení oproti původní dohodě SWIFT Březina, podle kterého byla rovněž upravena soudní ochrana pro evropské občany či upřesněna pravidla pro postup dalšího předávání údajů třetím zemím.

„Poskytování bankovních údajů americké straně bude navíc pod dohledem Europolu, který ověří, zda žádost USA o poskytnutí údajů vyhovuje požadavkům uvedeným v dohodě a zda se váže na konkrétní vyšetřovaný případ. Dnes tolik kritizované hromadné zasílání dat klientů bank do USA bude ve střednědobém horizontu zcela ukončeno“, uzavírá výčet změn k lepšímu Březina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama