ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2010 8:52:00

Intenzivní hovory o restitucích židovského majetku

Intenzivní hovory o restitucích židovského majetku

Ministr Kohout jednal o projektu Evropského institutu odkazu Šoa.

Ministr Kohout jednal se zvláštním poradcem MZV USA Stuartem Eizenstatem o projektu Evropského institutu odkazu Šoa

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout a zvláštní poradce ministryně zahraničních věcí USA Stuart Eizenstat si vyměnili názory na náplň činnosti a nejbližší cíle Institutu. Potvrdili jeho význam jako organizace, která má poskytnout adekvátní servis v oblasti sdílení zkušeností a nejlepších postupů v otázce zajištění sociálních potřeb obětí nacismu, a to s ohledem na jejich pokročilý věk.

Evropský institut odkazu Šoa byl založen Ministerstvem zahraničních věcí ČR na základě tzv. Terezínské deklarace přijaté na mezinárodní Konferenci k osudu majetku obětí holocaustu. Ta proběhla v červnu loňského roku jako poslední akce předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.

Jan Kohout a Stuart Eizenstat se shodli, že dlouhodobé úkoly Institutu na evropské a mezinárodní úrovni se nacházejí i v oblasti připomínání a výzkumu holocaustu, jakož i jiných nacistických zločinů. V obou výše uvedených oblastech hrají zásadní roli nejen jednotlivé národní státy, ale také evropské instituce v čele s Evropskou komisí.J. Kohout a S. Eizenstat proto prodiskutovali rovněž možnosti zapojení dalších zemí do projektu a potřebu angažmá orgánů Evropské unie.

Institut, jako jeden ze svých prvních výstupů, zaštiťuje mezivládní diskusi k tzv. restitučním doporučením (týkajícím se restitucí nemovitého majetku osobního/rodinného a obecního), které v současnosti intenzivně probíhají a měly by být zakončeny v červnu t.r.
V průběhu následné tiskové konference byl médiím představen předseda správní rady Institutu prof. Tomáš Kosta a ředitel Institutu Lukáš Přibyl.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama