ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2015 17:19:10

Volno v neděli? Samozřejmě!

Volno v neděli? Samozřejmě!

Do Sněmovny míří návrh zákona, který má omezit otevírací dobu v obchodních jednotkách během nejdůležitějších dnů v roce. Uvítala bych rozšíření tohoto zákazu na všechny svátky a neděle v roce.

Je to zhruba deset let, kdy vznikl návrh zákona, který měl upravit otevírací dobu v obchodech a po vzoru například Německa uzavřít obchody ve dnech státních svátků. I díky obří kampani v nejrůznějších médiích bohužel tento návrh neměl naději na úspěch.

Deset let uteklo jako voda a na stole máme opět podobný návrh. Tentokrát předkladatelé chtějí pomocí tohoto zákona uzavřít obchodní jednotky během sedmi nejdůležitějších dní v roce.

Já bych šla mnohem dále. Jsem přesvědčena, že by se zákaz měl vztahovat na všechny svátky v roce. Měli bychom své děti učit tomu, že svátek je významným dnem pro naši republiku, že jej neslavíme jen tak. Že ke každému svátku se váže kus historie, na kterou bychom si v daný den měli vzpomenout, uctít ji a prožít den nejlépe v kruhu rodinném.

Pro Čechy jsou zřejmě nejdůležitějšími svátky v roce Vánoce. Jsem přesvědčena, že bychom tyto svátky měli oslavit v klidu v kruhu rodinném a ne shonem za slevami v nákupních centrech.

Zákon bych rozšířila o uzavření obchodů i ve dny pracovního klidu, tedy v neděli. Pokud budeme vycházet z toho, že neděle je od slova nedělat, pak se má odpočívat. A platí to i pro pracovníky obchodů.

Určitě se najdou odpůrci, kteří mi budou oponovat, že bráním volnému obchodu, že dojde k poklesu tržeb. Já si to nemyslím. Selský rozum mi říká, že člověk má pořád jen jednu peněženku a nezáleží na tom, jestli své peníze utratí v sobotu, pátek, nebo neděli. A pokud budu vědět, že v neděli si nic nekoupím, nakoupím si dříve. Takže utratí pořád stejně.

Poukazování na to, že zaměstnanci přijdou o příplatky za svátky a dny pracovního klidu, a proto rádi chodí v neděli do práce, je vrchol drzosti a neúcty vůči těmto zaměstnancům! Jsem přesvědčena, že by zaměstnanci měli mít takovou mzdu, aby nemuseli slyšet na příplatky. A pokud budu vycházet z toho, že budu mít stejné týdenní tržby, tedy za šest a nikoli sedm dní, mohu o ušetřené peníze navýšit zaměstnancům platy.

Připomínám, že v tomto oboru jsou tak nízké mzdy, že často nestačí zaměstnancům na pokrytí základních životních potřeb. Na druhé straně čteme o nehorázných ziscích obchodních řetězců.

Uvědomme si, že v obchodech pracují převážně ženy. Tedy matky, manželky, ty, které se od pradávna starají o zachování „rodinného krbu“, stmelují rodinu. Vraťme proto do naší společnosti úctu ke svátkům, dnům klidu a lidem pracujícím v obchodech umožněme prožívat společný život se svými rodinami!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama