Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2012 10:40:00

(Ne)koncepce ministra školství

(Ne)koncepce ministra školství

Ministr školství Josef Dobeš ohlásil, že ustupuje od myšlenky zavedení školného. Zdálo by se, že tím postavil na hlavu veškerá svá dosavadní vyjádření a odchýlil se od vládního programového prohlášení.

Jenže ono to tak úplně není. Chystá se totiž navrhnout vládě, aby studenti místo školného platili každý semestr zhruba dvoutisícové zápisné.

Svým záměrem opustit školné by všechny studenty, a zejména jejich rodiče, potěšil, pokud by jim tedy dokázal vysvětlit ten ohromný rozdíl, že místo školného budou platit zápisné. Obávám se, že se mu to nepovede. Za studium by se podle ministra mělo platit tak jako tak a je úplně jedno, zda tomu pan Dobeš bude říkat zápisné, anebo školné. Pokud nějakou záležitost překřtíme a tím ji zjemníme, ještě neznamená, že jde v důsledku o něco jiného.

O nekoncepčnosti současného vedení ministerstva školství už toho bylo napsáno mnoho. Stačí jen zmínit jeho snahu likvidovat malotřídky a zejména pýchu českého školství, tedy speciální školy. O koncepci a odborné erudici pana ministra svědčí i jeho prohlášení, že navrhne vládě, aby si studenti platili za delší studium. Je smutné, že ve své funkci zřejmě dosud nepostřehnul, že toto opatření už dávno zavedené je. Těžko to komentovat...

Ačkoliv nás pan ministr ubezpečuje, že jeho počínání ve funkci je ryze koncepční, v tom chaosu navzájem si protiřečících prohlášení je nějakou koncepci těžké vystopovat. Tedy abych panu ministrovi nekřivdila, jeden koncepční záměr lze pozorovat poměrně jasně. Vytáhnout z kapes lidí, kteří mají zájem se vzdělávat, nějaké peníze v podobě školného, aktuálně překřtěného na zápisné. Nemohu si pomoci, ale vybírání peněz mi jako koncepce českého školství přijde tedy hodně málo.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama