Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2012 17:55:00

Nová strategie prevence kriminality

Nová strategie prevence kriminality

Nová strategie prevence kriminality, schválená krajským zastupitelstvem, si bere za úkol zvrátit nepřiznivý trend nárůstu trestné činnosti v Ústeckém kraji, ke kterému došlo v roce 2011.

Její největší vzestup byl zaznamenán na Šluknovsku, což zřejmě souvisí s imigrací sociálně nepřizpůsobivých občanů.

Prevence kriminality je pro nás velmi důležitá. Je vždy lepší problémům předcházet, nežli poté řešit její důsledky. Pokud vás někdo okrade, nebo přepadne a policie ho poté dopadne, můžete sice cítit zadostiučení, ale mnohem lepší by bylo, kdyby k takovéto politováníhodné události vůbec nedošlo a vy jste zůstali takovéto nepříjemnosti ušetřeni.

Kriminalita a sociální vyloučení jdou spolu ruku v ruce. Chceme se proto soustředit na opatření sociálního charakteru, zejména pak na podporu sociálních služeb. Podaří-li se nám zabránit pádu dalších rodin do pasti sociálního vyloučení a pomoci integrovat se těm, kteří už v této pasti jsou a projeví zájem dostat se z ní ven, jistě se to na statistice trestných činů projeví.

Zřejmě nejvhodnějším nástrojem, který by nám pomohl situaci řešit, je ústecký legislativní balíček. Tuto zákonodárnou iniciativu našeho kraje však před nedávnem vládní poslanci přezíravě shodili ze stolu, aniž by si ji většina z nich vůbec přečetla. Jejich zamítnutí pak vypovídá o tom, jak si prevenci kriminality představuje vládní koalice. Tváří se, že žádný problém neexistuje. To si ovšem lidé žijící v sousedství sociálně vyloučených lokalit jistě nemyslí. Pokud by páni ministři a jejich poslanci ráčili  vytáhnout paty z Prahy a do těchto míst zavítat, jistě by si to nemysleli také. Někdy to však na mě dělá dojem, že je to z Prahy do problematických oblastí mnohem dál, než třeba na Jupiter.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama