Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2013 14:58:00

Bostonský atentát jako "dobrá zpráva"

 Bostonský atentát jako "dobrá zpráva"

Dva výbuchy v Bostonu, tři mrtví a 170 zraněných, z toho asi dvacet těžce, dva atentátníci, jeden mrtvý, druhý zraněný, oba z oblasti kolem Čečenska, oba islamisté. Sečteno podtrženo, ačkoliv jde o tragédii, jde zároveň o "dobrou zprávu".

"Dobrá" je zpráva o atentátu v tom smyslu, že terorismus se ukazuje jako velmi neefektivní zbraň. Od rozbourání dvou mrakodrapů v New Yorku v roce 2001 nedošlo v USA prakticky k žádnému velkému atentátu z rukou islamistů.


Samozřejmě je tomu i proto, že americké bezpečnostní složky jistě několika atentátům zabránily, ale nemluví o tom, aby zbytečně neznepokojovaly obyvatelstvo americké federace. Ale bostonský útok ukazuje, že je jenom otázkou náhody, kdy k takovému útoku dojde, pokud ho uskuteční izolovaná skupinka s podomácku vyrobenými nástroji smrti.

»Dobrou zprávou« také je, že podomácku vyrobené výbušniny (pokud nejde o kamion plný výbušniny) mají menší smrtelný účinek, než si atentátníci přáli – což je dobrá zpráva z Bostonu. I přes tragické následky byl útok naštěstí velmi omezený, byť vybuchly dvě nálože.

Špatnou zprávou je, že Rusko žádalo v roce 2011 FBI o vyslechnutí Tamerlana Carnajeva (uvedla agentura Reuters s odvoláním na americký zdroj). Vyšetřování mladíka nakonec FBI potvrdila, ale prý nepřineslo konkrétní výsledek (?). Teď už ho mají.

Vzhledem k tomu máme jedinou jistotu: dojde i k dalším útokům, budou další mrtví a zranění, a bude se to opět týkat nevinných lidí, ale pravděpodobně budou »z bezpečnostního hlediska« neúčinné, tedy alespoň pro orgány státní moci, jež jimi dotčeny nebudou. Účinek na státní a vojensko–bezpečnostní aparát – jako v Bostonu – bude tudíž nulový. »Jenom« způsobí osobní žal řadě lidí. Ale co na tom mocným záleží?

Jaroslav Doubrava, senátor Parlamentu ČR za hnutí Severočech.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama