Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2020 11:11:23

Afghánistán: Katastrofa, na kterou se zapomíná

Afghánistán: Katastrofa, na kterou se zapomíná

Koronavirus táhne planetou, vše ostatní jde stranou. Zapomíná se na Afghánistán. Přitom tam probíhá cosi fantastického, co totálně suspenduje 19 let angažmá USA v této zemi na nepovedené dobrodružství idiotů.

 

Afghánistán: Katastrofa, na kterou se zapomíná

Koronavirus táhne planetou, vše ostatní jde stranou. Zapomíná se na Afghánistán. Přitom tam probíhá cosi fantastického, co totálně suspenduje 19 let angažmá USA v této zemi na nepovedené dobrodružství idiotů.

Zároveň nám současná situace v Afghánistánu připomíná, že předvídání a futuristické vize hrají z hlediska praktických důsledků v politickém páření minimální roli. Realita dneška je daleka překvapivější, než bychom si dokázali představit.

V Afghánistánu se jasně ukazuje, že je úplně jedno co si lidé myslí, i ti co si myslí, že jsou nejmocnější. V praxi vítězí vždy rozsáhlé souvislosti.

Neuvěřitelné zhroucení

Odhlédneme-li od celkové historie americko - talibanské války v Afghánistánu, dnešní tragická situace vyplývá

především z nepředvídatelných událostí let 2019 – 2020.

Pro nastolení míru v Afghánistánu byly potřeba dva předpoklady:

a)     Prezidentské volby v roce 2019 měly potvrdit silný mandát nového prezidenta, aby jako lídr vlády jednal s islamistickým Talibanem o ukončení občanské války.

b)     Dohoda Talibanu s USA o ukončení  islamisticko – americké války v Afghánistánu měla poskytnout východisko pro vyjednávání Talibanu s kábulskou vládou o ukončení občanské války.

Jenže, nikdo nepočítal s devastujícími faktory:

a)     Souboj prezidentských kandidátů z voleb v září 2019 skončil patem. Dva největší rivalové rvačkou o prezidentský úřad vyšachovali z afghánské politiky úřad prezidenta jako zcela bezvýznamný. Dr. Ashraf Ghani byl vyhlášen vítězem a zvoleným prezidentem Afghánistánu a Dr. Abdullah Abdullah, bývalý premiér, který Ghaniho vítězství neuznává a prohlásil se též prezidentem. Oba uspořádali svou slavnostní inauguraci v hlavním městě Kábulu. Nastalo dvojvládí dvou mocenských skupin:

aa) Ghani musí prosazovat proamerickou linii, protože na tom je jeho politika dlouhodobě nastavena, bb) Abdullah bude ochoten k jakémukoliv pragmatickému kompromisu, který upevní a potvrdí jeho moc, a tím i moc jeho politických a vojenských spolupracovníků a sponzorů.

Jedná se o signál politického rozkladu tzv. demokratických protivníků Talibanu. Proti Talibanu nestojí  jednotná fronta, ale řada konkurentů, kteří spolupracují jen podmínečně.

b)     Objevil se koronavirus: Devastuje omezené zdroje komunálních správ a afghánského zdravotnictví. Koronavirová infekce ukazuje slabost afghánského zdravotnictví a nedostatek prostředků, které jsou potřeba k boji s infekcí. Afghánskou společnost bude devastovat i nedostatek prostředků pro ekonomickou pomoc obyvatelstvu při karanténních a dalších sanitárních opatřeních.

Tři války v jednom čase

Afghánistán má privilegium, že lidé v něm strádají skrze tři, ne jenom jednu, občanskou válku:

a)     Klasická občanská válka mezi tzv. prozápadní vládou a Talibanem.

b)     Souboj mezi příznivci Ghaniho a Abdullaha.

c)     Epidemická válka s koronavirovou infekcí a k tomu devastace zbytkových vládních zdrojů pro sociální podporu obyvatelstva.

Žádný politolog, ani jinak klonovaný chytrolín, v polovině roku 2019 neměl vizi, že v Afghánistánu se vyjednávací a silové možnosti prozápadní vlády budou hroutit i bez zásahu Talibanu: Prezidentským dvojvládím a koronavirovou pandemií.

Tím se dostal Taliban „zadarmo“ do výhodné pozice. Režim sám sebe politicko – mocensky oslabuje a ekonomicko – sociální ránu z milosti se rozhodl učinit externí činitel - koronavirus.

Neexistující východiska existují

Současná situace pomůže Talibanu, v čas, kdy vláda nechce jednat s Talibanem bez jakési nadvlády, našel nakonec Taliban:

a)     Umožní mu postupně získat mocenskou převahu v Afghánistánu,

b)     domluví se lépe s USA na neviditelné americké přítomnosti v teritoriu pro potřeby amerických strategických výzvědných aktivit, prostě obchod,

c)     Taliban se domluví s dalšími silovými aktéry na počátečním rozdělení moci v Afghánistánu na 2 až 4 mocensky relativně nezávislá teritoria. Taliban přijme dohodu o tolerování relativně samostatných enkláv bez talibanské kontroly. A bude číhat na okamžik, kdy některá relativně nezávislá teritoria spolkne.

Bohužel přes veškerou západní „demokratizaci“ afghánské politiky nastává v Afghánistánu rozklad vládní (teoreticky prozápadní) moci. Co to znamená pro nás? Že smrt a zmrzačení českých vojáků v Afghánistánu byly zbytečné oběti a promarněné peníze.

                                                                                              Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama