Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2014 11:08:06

Chybí nám letiště Edvarda Beneše

Chybí nám letiště Edvarda Beneše

Málo kdo si všiml, že 28. května bylo výročí narození prezidenta Edvarda Beneše. Narodil se v roce 1884 a byl druhým československým prezidentem.

Profesor Masaryk byl sice prezidentem osvoboditelem, měl lví zásluhu za vznik Československa. Ale Beneš v letech 1935 - 1948 vedl vládu v tom nejhorším, či spíše nejproblematičtějším, období československých dějin. Vydržel a musel vyřešit, a na zoufalých kompromisech držet, politickou reprezentaci státu. Nechápu, proč není právě po něm pojmenováno např. ruzyňské letiště. Toto letiště hyzdí název rozporuplného nekompetentního a naivisticky žvatlajícího Václava Havla. Všichni politici na západ od chebských hospod ho měli rádi, protože nekriticky pochleboval západní politice ekonomicky profitující na našem post revolučním naivismu. Myslím, že jediné v čem Havel skutečně proslul bylo jeho povídání o „humanitárním bombardování“.


Beneš naproti tomu byl jedním z vůdců prvního československého odboje a hlavním představitelem československého odboje během druhé světové války.


Některé mediální a politické hysterické nuly vyčítají prezidentovi Benešovi právní normy nazývané se souhrnným a nepřesným pojmem „Benešovy dekrety“. Vyvolávají pocit, že to jsou jakási neomezená práva monarchy a jeho pár sluhů. Ve skutečnosti jde o zhruba 150  právních norem, vydaných v letech 1940-1945 prezidentem republiky v exilu a po návratu do vlasti. Dekrety představovaly formu náhradní zákonodárné činnosti v době ústavní nouze, kdy nemohly působit řádně zvolené ústavní orgány. Na přípravě dekretů se podílela exilová vláda a Státní rada. Potom zpětně musel nový poválečný svobodný parlament dodatečně dekrety schválit. Tyto Dekrety jsou základem právní jistoty našeho státu.


Beneš se zasloužil o stát. Zaslouží si, určitě víc, než Havel, aby po něm bylo ruzyňské letiště pojmenováno.

                                                                                  Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama