Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2014 21:00:12

Ministryni spravedlnosti čekalo nepříjemné překvapení

Ministryni spravedlnosti čekalo nepříjemné překvapení

Do pátku byla ministryně spravedlnosti Helena Válková v zahraničí a v sobotu si přečetla o božím dopuštění: Výběrové řízení na předsedu severočeského krajského soudu pro Liberecký a Ústecký kraj vyhrál nebezpečný člověk.

Tak lze totiž charakterizovat informace obsažené v usnesení ústecké soudcovské rady Krajského soudu v Ústí n. L. Rada nesouhlasí s rozhodnutím výběrové komise, která za nového předsedu ústeckého krajského soudu navrhla Jana Veselého, dosavadního předsedu okresního soudu v Mělníku.

Ministryně, jak vyplývá z jejího diplomatického vyjádření v Otázkách Václava Moravce v neděli na ČT1, byla překvapena, že  soudcovská rada upozornila na údajnou nekompetentnost mělnického soudce Veselého. Měl by se stát předsedou krajského soudu soudce, kterému hrozilo za opakované chyby podání návrhu na kárné řízení? Jenže ministryně ani výběrová komise, nevěděly nic o těchto problémech soudce Veselého.

Jsem náchylný k mírnému optimismu, že Veselý bude od krajského soudního postu na severu Čech odstřižen. Vždyť ministryně bude mít oficiální dokumenty z pražského krajského soudu, které o Veselém jasně hovoří. Samozřejmě, že příliš v dobrém.

Otázkou je, proč se vůbec do výběru na krajského sudího dostal a proč mu (údajně) dala paní Marvanová jako předsedkyně komise nejvíce hlasů. Bez jejich hlasů by prý neměl šanci.

Co za tím je? O tom nebudeme spekulovat.

Pozoruhodným fenoménem bylo v Moravcově debatě opětovné strašení ústeckým mýtickým konkurzním drakem Berkou. Vyšetřování tzv. kauzy soudce Berka, čili podezřelých konkurzů na severu Čech, je kauza stará již přes deset let. Stále se přitom o ní hovoří jako by k ní došlo včera.

Přitom vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek a táborský soud měl doplnit důkazní řízení a rozhodnout znovu. Když přišla amnestie prezidenta Klause, do té doby soud nedokázal vinu obžalovaných. Amnestie případ v podstatě ukončila.

Přitom zcela aktuální (česky řečeno „nový“) je v Ústí n. L. případ stíhaného soudce René Příhody. O tom se na ČT1 nehovořilo. Zajímavé je, že soudce Příhoda byl zastupován u ústavního soudu protikorupční bojovnicí Marvanovou. Soudce Příhoda půjde (možná již letos) před soud. Je obžalovaný ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. To je současná realita. Mýtický ústecký konkurzní drak Berka již nemá s aktuálním stavem ústeckého krajského soudu nic společného.

                                                                       Jaroslav Doubrava, senátor PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama