Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2014 12:07:40

Nová vláda snad ušetří vysokoškoláky pekla zadlužení

Nová vláda snad ušetří vysokoškoláky pekla zadlužení

Něco jiného se slibuje, jiné se páchá. Pokud ale skutečně vláda nedovolí, aby si ve veřejných vysokých školách museli studenti připlácet na výuku, bude to rozumný počin.

Pokud někdo bude vzdychat, že se tím omezí zdroje vysokých škol, ať to jde říci vysokoškolákům za velkou louži. V posledních letech v USA roste počet bankrotů mladých kvůli federálním studentským půjčkám. Je to důsledek rostoucího školného. Dokazuje to, že školné není řešením. Podobně jako není řešením, aby řídili vysoké školy manažeři. Mezi slovem manažer a hochštapler není mnohdy velký rozdíl. Vysoká škola, podobně jako osobní železniční doprava, nikdy nebude, či spíše, nesmí být, zisková.

Obojí je službou. Vysoká škola musí udržovat vzdělanost národa, není to výkrmna vepřů, aby se rentovala, podobně jako soukromé vysoké školy, kde se platí za všechno, kromě vzduchu v posluchárně. Za vědou a výukou byli již od starověku mecenáši. Když vložíte do další generace vědomostní potenciál, část z nich bude žít běžný život v běžných zaměstnáních, část bude dál posunovat hranice vědy, poznání, a tím nepřímo míru slušnosti. Protože vzdělání omezuje destruktivní sílu pověr a nevědomosti

Možná to může znít bláznivě, ale rozpočet na školství by měl být považován za nejdůležitější super kapitolu i v rozpočtu ministerstva obrany.

Jaroslav Doubrava, senátor PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama