Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2020 10:03:05

S Novým rokem říkáme různá přání, ale …

S Novým rokem říkáme různá přání, ale …

V posledních dnech roku si přejeme navzájem hodně štěstí, zdravíčko… Je to všední čili formální přání. Neuvědomujeme si hloubku všedního přání. Až když si člověk nějaký čas proleží ve špitále…

 

S Novým rokem říkáme různá přání, ale …

V posledních dnech roku si přejeme navzájem hodně štěstí, zdravíčko… Je to všední čili formální přání. Neuvědomujeme si hloubku všedního přání. Až když si člověk nějaký čas proleží ve špitále…

Letos by člověk k tomu zdravíčku a štěstíčku měl přidat také: ať vám digitální technika neublíží.

Náhodou právě v předvánoční čas počítačovým virusem zaútočil jakýsi magor (důkaz toho, že magorem nemusí být jen jakýsi starosta) na digitální síť benešovské nemocnice a také OKD po hackerském útoku musela zastavit kvůli digitální virové nákaze kutání tam kdesi v hlubině, kde je na Karvinsku v dolech černé uhlí. Oba případy na konci roku jsou velmi symbolické. Jsou velkým varováním. Digitální zdraví České republiky je ohroženo viry, podobně jako zdraví lidí.

Divím se všem chytrákům, kteří mají orgasmus už jenom z toho, když hovoří o digitálním pokroku. Hovoří totiž jednosměrně: Samozřejmě, že digitální technologie urychlí všechny informační, administrativní i výrobní procesy, napojené na digitální síť.

Ale neříkají nic o tom, že je osudově nutné zachovat také možnost pracovat v reálném čase také bez digitální technologie.

Vojáci se nejvíce nebojí raket a dalších válečnických hraček, ale útokům po digitální síti. Dojde k ochromení všeho. Protože kybernetická válka bude hlavní válkou, která může Evropě ublížit. Ne nějaké blbé rakety vystřelené islámskými fundamentalisty nebo hladovějícími Severokorejci, jak nás o tom přesvědčují političtí tupouni.

Státní aparát musí garantovat, že do určitých X hodin bude systém správy, rozhodování a poskytování služeb fungovat i bez digitálního světa, podobně jako fungoval v roce 1990.

Pokud po nás chce NATO vydat 2 % státního rozpočtu na válečné účely čili na obranu, do tohoto rozpočtu by měla být zahrnuta obrana zdravotnických a sociálních zařízení a infrastruktury ne jenom na úrovni státu, ale i krajů, před digitálními útoky.

Jeden vysoký armádní důstojník v reakci na benešovský nemocniční problém my soukromě řekl, že ochrana počítačové sítě v nejméně 10 nemocnicích v celé ČR by vyžadovala desítky milionů nad současné vynaložené prostředky, a každá spádová nemocnice v krajích by potřebovala také další milionové investice.

Dodal, že se o tom bavil s kolegy. Shodli se, že na nejpotřebnější zajištění infrastruktury ČR v nehostinném krutém digitálním světě by byly potřeba miliardy korun. Myslíte, že to je přehnané? Když může Francie označit za příspěvek pro NATO pro rok 2020 výdaje na četnictvo a také rozpočet pařížských hasičů, proč by do rozpočtu nemohly být začleněny i výdaje na posílení kybernetické ochrany ve veřejné infrastruktuře.                                          Přeji klidný a příjemný Nový digitální rok.                                                                                                                                                                                                                                 Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama