Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2020 20:49:25

V Číně 22.května bylo zahájeno jednání Čínského národního lidového kongresu

V Číně 22.května bylo zahájeno jednání Čínského národního lidového kongresu

Jediné,co většina novinářů vnímá je,že kongres schválí pro Hongkong nový bezpečnostní zákon v reakci na násilné akce separatisticky orientovaných tzv. demokratů v Hongkongu.Jako šlehačku na dortu ještě novináři uvádějí, že nějaký ekonomický růst Číny

 

V Číně v pátek 22. května bylo zahájeno jednání Čínského národního lidového kongresu. Jediné, co většina novinářů vnímá je, že kongres schválí pro Hongkong nový bezpečnostní zákon v reakci na násilné akce separatisticky orientovaných tzv. demokratů v Hongkongu. Jako šlehačku na dortu ještě novináři uvádějí, že nějaký ekonomický růst Číny je kvůli koronaviru odpískaný. Hurá! 

Podívejme se na obraz jednání Čínského národního lidového kongresu nezaujatě a z širšího kontextu. Na třetím zasedání třináctého národního lidového kongresu (NPC) 22. května 2020 Čína oznámila, že tento rok absolvuje vysokou školu 8,5 milionu Číňanů. Polovina z nich budou inženýři. Rozšíří svou 5G síť na celou Čínu, a ta se stane pravděpodobně první vysoce digitalizovanou zemí na světě. Podle ministerstva průmyslu a informačních technologií (MIIT) počet 5G základnových stanic používaných v Číně již teď přesáhl 200 000. Chen Zhaoxiong, místopředseda vlády pro MIIT uvedl, že rozvíjející se digitální ekonomika se nyní stala novým motorem růstu a představuje více než třetinu hrubého domácího produktu Číny.                   Premiér i prezident hovořili o podpoře západních dosud dost chudých regionů a hovořili i na ekologické témata.                                                                                                                      Cíl modernizovat Čínu a odstranit chudobu, to nejsou prázdné sliby. Za méně než 20 let Čína propojila obrovský domácí trh stavbou nebo modernizací více než 130 000 km železnice, z toho přes 16 000 km je vysokorychlostních. V posledních deseti letech bylo v čínských metropolích postaveno více než 20 podzemních dopravních systémů (metro). Tato čísla jsou rozhodně svědectvím o odhodlání Pekingu postupovat vpřed.                                                       Na druhou stranu kvalita a množství absolventů univerzit letos v USA se nezvýšily o stejný podíl. Vlaky a letištní infrastruktura jsou horší než v Evropě a jsou dražší. To je vnitřní slabost USA, něco, co může odhalit hlubší americké chyby podrývající naleštěné kulisy americké demokracie.                                                                                                                                             Takto vidím kontext jednání Čínského národního lidového kongresu já.

                                                                                              Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama