Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 21:59:00

Po ministru Hamáčkovi požaduji omluvu za průtahy při schvalování výstavby nemocn

Po ministru Hamáčkovi požaduji omluvu za průtahy při schvalování výstavby nemocn

Otevřený dopis ministru vnitra Janu Hamáčkovi

 Vážený pane ministře,

považuji za nezbytné Vám sdělit, že se zhroutila právní konstrukce ministerstva vnitra o údajné nezákonnosti rozhodnutí zastupitelstva Zlínského kraje postavit novou nemocnici. Důvodem je jak rozsudek Krajského soudu v Brně č.j. 30 A 22/2020 ze dne 3.6.2020, tak rozsudek Nejvyššího správního soudu č.j. 1 As/122/2020 ze dne 16. června 2020. Soudy s konečnou platností zamítly dvě samostatné žaloby, ve kterých odpůrci výstavby nové nemocnice argumentovali, obdobně jako ministerstvo vnitra, že byl porušen zákon. Soudy jasně odůvodnily, že zastupitelstvo Zlínského kraje neporušilo zákon, když dne 16. prosince 2019 schválilo výstavbu nové nemocnice a že nezasáhlo do práv žalobců Libora Lukáše, Jaromíra Bernátka, Lubomíra Nečase a Jiřího Procházky.

Jako liché a zcela neopodstatněné se tak ukázaly všechny argumenty ministerstva vnitra obsažené ve Výzvě ke zjednání nápravy č.j. MV-182169-13/ODK-2019 ze dne 5. března, kterou ministerstvo nutilo Zlínský kraj k opakování hlasování.

Již dříve jsem Vám doložil, že účelově zasahujete do pravomocí územní samosprávy. Rovněž jsem Vám poskytl ucelenou a fundovanou právní argumentaci dokládající, že ministerstvo vnitra si špatně vykládá a aplikuje zákony České republiky. Proto mě rozsudek soudu nepřekvapil. Důsledkem vadného postupu ministerstva je však půlroční zdržení ve výstavbě nové nemocnice za 8 miliard korun. Po celou tuto dobu bude muset Zlínský kraj platit miliony korun za udržení staré nemocnice v provozu. Věřím, že ministerstvo vnitra si z této kauzy vezme důležité ponaučení. Nejvyšší správní soud totiž jasně řekl, že u něho nemají šanci ty žaloby, k jejichž podávání ministerstvo vnitra ve Výzvě nabádalo.

Pane ministře,

Vláda České republiky se přihlásila k tomu, že zajištění zdraví občanů patří vedle jejich bezpečnosti k těm nejdůležitějším prioritám. Vaše jednání v této věci, přestože jste členem vlády, je s tím bohužel v rozporu.

Z těchto důvodů považuji přinejmenším za slušné, aby ministerstvo vnitra nad svým postupem vůči Zlínskému kraji vyjádřilo politování.

S pozdravem

Jiří Čunek

Přílohy:
Rozsudek č.j. 1 As/122/2020 ze dne 16. června 2020
Článek - Hejtman Čunek: Krajský soud smetl žalobu proti nové nemocnici
Výzva ministerstva vnitra č.j. MV-182169-13/ODK-2019 ze dne 5. března 2020

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama