Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2020 7:35:00

Ukázalo se, že generel Kroměřížské nemocnice je již zastaralý

Ukázalo se, že generel Kroměřížské nemocnice je již zastaralý

Aktualizovaný plán investičního rozvoje (generel) Kroměřížské nemocnice, vedoucí k její celkové modernizaci, představil hejtman Zlínského kraje na setkání na kroměřížské SZŠe, kam byli pozváni všichni starostové obcí z okresu Kroměříž.

 Aktualizovaný generel schválila 24. srpna krajská rada. Jeho základní myšlenkou je centralizace zdravotnických provozů do jednoho funkčního celku, která přinese zkrácení provozních vzdáleností, zefektivnění práce personálu, úsporu v provozních nákladech, v nákladech na údržbu i na energetický provoz budov.

„Naposled byl generel Kroměřížské nemocnice aktualizován v roce 2014, ukázalo se však, že je již zastaralý a stavět se podle něj nedá, protože řešil jen nezbytně nutné rekonstrukce budov spojené dlouhými krčky. Nově aktualizovaný generel počítá s komplexní modernizací nemocnice a má ambici být aktuální na několik desetiletí dopředu. Důkladně byl vykomunikován a odsouhlasen všemi primáři, jedná se tedy o dílo a výsledek spolupráce všech lékařských odborností,“ uvedl hejtman Jiří Čunek s tím, že potřeba aktualizace genrelu vyvstala hned po dokončení magnetické rezonance v pololetí roku 2019, jde tedy o dlouho chystaný projekt.

Podle aktualizovaného generelu bude stávající chirurgický pavilon A rekonstruován a na jeho jižní straně na něj naváže novostavba s orientací západ-východ. Tento celek bude doplněn o nová křídla na západě a východě, která budou uzavírat nově vytvořená otevřená atria. Tato atria budou fungovat jako zelené zahrady přivádějící do vnitřních prostor nemocnice světlo a čerstvý vzduch, osázena budou vrostlou zelení. Nově vzniklý monoblok bude doplněn o spojovací křídlo s pavilonem L, čímž dojde ke spojení všech zdravotnických provozů pod tzv. jednu střechu. Pozemky, které v Kroměřížské nemocnici nebude kraj moci sám využít, nabídne městu a společně budou hledat nejlepší řešení na jejich využití, tedy stejně jako v Uherském Hradišti a Zlíně. Plánováno je zavedení MHD přímo do areálu nemocnice se zastávkou u hlavního vchodu a k dispozici bude celkem 473 parkovacích stání, což je oproti současnosti více než dvojnásobek.

Pokud vše půjde dobře, s realizací první etapy by se mohlo začít do dvou, tří let. Náklady na realizaci stavební části etap generelu, kterými dojde ke sjednocení lékařských provozů do jednoho monobloku (tedy etap I. a II.), dosáhnou 1,4 miliardy korun bez DPH.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama