ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2021 12:10:57

Dáme přednost zdraví občanů, anebo ideologickým předsudkům?

Dáme přednost zdraví občanů, anebo ideologickým předsudkům?

Pří výběru a nákupu vakcín by mělo být na prvním místě odborné hledisko, nikoli politická motivace a zaslepenost.

 

Premiér Andrej Babiš v tomto týdnu navštívil Srbsko. Stát, který byl  před ne tak dávnou dobou cílem hanebného bombardování silami NATO – a který má nyní status kandidáta na vstup do Evropské unie, z čehož valná část jeho občanů není nikterak nadšena. Stát, kterému Evropská unie zadává nejrůznější „domácí úkoly“ a podmínky, které musí splnit, aby jej vpustila do svých řad. Což, upřímně řečeno, není žádné terno. V poslední době to vidíme čím dál jasněji. Například i v oblasti očkování proti koronaviru, kdy je členství v EU resp. spoléhání se na společné postupy jednoznačně na škodu.

Srbsko má už nyní přes 600 tisíc naočkovaných občanů, miliony dávek vakcín na skladě a další velké množství objednaných a nasmlouvaných  vakcín je  na cestě do země. Je, bez přehánění, jedním ze světových lídrů boje proti šíření nákazy virem Covid 19.

I proto, že si včas jako jeden z prvních států, zajistilo dodávky vakcín jak od firmy BioNTech-Pfizer, tak  i ruskou vakcínu Sputnik a čínské vakcíny. Počty potvrzených případů nákazy se nyní v Srbsku pohybují na úrovni okolo dvou tisíc osob při velmi podobném počtu obyvatel, jako má Česká republika. I počet úmrtí
na 100 tisíc obyvatel je v Srbsku dva až třikrát nižší než v okolních státech.

Přitom samotná omezující opatření jsou v Srbsku výrazně mírnější než u nás. Nejsou zde zavřené restaurace a obchodu, je pouze částečně omezena jejich otevírací doba. Co se týče samotného procesu očkování, Srbové si mohou, díky jejich dostatečnému množství, i svobodně vybrat mezi jednotlivými vakcínami.

Srbsku tedy v současné těžké době evidentně v boji s pandemií prospívá, že není svázáno členstvím v Evropské unii  a že je státem s rozhodovací a legislativní suverenitou. A také státem se suverénní a sebevědomou politikou, která je otevřena vůči všem partnerům, bez ideologických omezení a diktátu zvenku.

Selhání Evropské unie

Co se týče procesu nákupu vakcín na úrovni Evropské unie (Evropské komise) – dá se nazvat sérií průšvihů, neschopnosti a pochybení. Tento nákup navíc probíhá proběhl bez výběrového řízení, což vedlo k markantnímu zvýšení ceny - a také se jednalo o porušení (vlastních, unijních)  pravidel hospodářské soutěže. Evropská komise tak de facto předala evropský farmaceutický trh dvěma vybraným  nadnárodním koncernům - BioNTech-Pfizer a Moderna.

Následně došlo, a stále dochází, ke  zpožďování (až o čtyři týdny)  jednotlivých dodávek a značnému snižování objednaných množství vakcín.

Mnohem lépe jsou na tom tomto ohledu státy, které postupují samostatně: kromě zmíněného Srbska jde třeba o Izrael,  Velkou Británii a USA. Jak z hlediska množství vakcín, tak i počtu očkovaných obyvatel, mají jednoznačný náskok
před zeměmi Evropské unie.

A v rámci EU jsou rovněž v lepší pozici státy, které  na společné unijní zásobování vakcínami nespoléhají, např. Maďarsko. Česká vláda měla  - a ještě může - rozhodně jít stejnou cestou – a dostatečné množství vakcíny si
na světových trzích zajistit zcela vlastními silami, bez spoléhání se na Evropskou unii.

V případě nákupu vakcín ze strany EU také nelze pominout, že jde o obchod
na dluh – o obchod, který není financován z nějakých imaginárních „evropských“ peněz, ale z finančních prostředků členských států, ovšem bez toho, aniž by tyto státy mohly podobu a provedení tohoto nákupu jakkoli ovlivnit.

Další otázkou je vypjatý unijní tlak proti dodávkám vakcín z Ruska a Číny. Opět, jako tradičně, nikoli na základě věcných a odborných argumentů, ale z politických, ideologických a geopolitických důvodů – kdy jsou evropští občané v podstatě rukojmími pokřiveného uvažování unijních pohlavárů.


Pravda o Sputniku

Přitom vakcína Sputnik je, dle vyjádření odborníků, specifická  – oproti jejím alternativám – účinnější, protože obsahuje lidský  adenovirus s geneticky upraveným S-antigenem. Proto prý  „zabírá“ na všechny doposud známé mutace koronaviru a zanechává v těle nejen neutralizující protilátky, ale i  tzv. buněčnou odpověď dlouhodobého charakteru.

I prestižní medicínský časopis The Lancet 4. září publikoval vědecký článek s výsledky první a druhé fáze klinických testů vakcíny Sputnik, které mj. ukázaly nepřítomnost vážných negativních jevů a vytváření stabilní imunitní odpovědi u prakticky 100 % testovaných případů.

Musíme odložit ideologické brýle a dát i českým občanům, na základě dobrovolnosti, možnost nechat se očkovat vakcínou dle jejich vlastního výběru – samozřejmě  po konzultaci s jejich lékaři a na základně jejich zdravotního stavu.

Z dlouhodobého hlediska je navíc evidentní, že pouze rychlé zajištění veškerých podmínek pro rychlé a dobře organizované očkování občanů, kteří se pro něj rozhodnou, zejména našich seniorů a lidí z dalších   z tzv. rizikových skupin,
je cestou, jak zastavit šíření nákazy a vrátit se k normálnímu životu.

Politici, kteří v těchto souvislostech hrají konfrontační hry dělící vakcíny na ty ideologicky vhodné a „nepřátelské“  nemají na svých pozicích co dělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama