Josef Švarcbek

Chci s vámi hasit problémy společnosti
  • KSČM
  • Planá
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2020 16:01:09

Google umožní označovat firmy a obchody s černošskými majiteli

Google umožní označovat firmy a obchody s černošskými majiteli

V USA se zavádí praktika, která může mít neblahé důsledky.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Google umožní označovat firmy a obchody s černošskými majiteli

Tato zpráva z nadpisu na Novinkách mě zaujala.  Postup  je dost pochopitelný vzhledem k situaci, která je dnes  v USA.

Článek nepokrytě ukazuje, že kdo chce podpořit černé podnikatele, tak má nyní jednodušší cestu, jak  tak s pomocí googlu učinit. Asi to nemá moc společného s kapitalismem, který hlásá, že kupující jde za kvalitou a cenou. V tomto případě jde za barvou pleti majitele. Sýčkové houkají, že ikonky na obchodech mají sloužit k tomu, by se nerabovaly obchody černých majitelů rámci demonstrací hnutí Black Lives Matter. I to je možné. Kdo ví.

Celé je to nějak nekapitalistické, ale proč ne. Poněkud mě to připomíná dobu, kdy v době národního obrozenectví v 19.století se něco podobného odehrávalo v Čechách.  Kdo se hlásil k Čechům, tak chodil  utrácet peníze k českému obchodníkovi, a kdo k Němcům, tak  zase k německému. Tak nějak z této skutečnosti vyplývá, že přes veškerou technologickou vyspělost USA jsou ve fázi obrozenectví.  Nechci se dále pouštět do hlubšího rozebírání tohoto postupu značkování obchodů, který může někdo zneužívat i k rasovým postojům a bojům. Vše může dojít až do situace jako v Německu ve 30.letech minulého století, kdy byly  takto označovány židovské obchody davidovou hvězdou a členové SA zamezovali do těchto obchodů vstoupit. Tak taký postup jistě žádné společnosti nic dobrého nepřinese.

Pro občany je podstatné, aby si sami rozhodli, komu dají své peníze. Stát by měl zajistit rovné podmínky prodejců a zároveň zajistil  dodržování rovných obchodních podmínek bez kartelových dohod, bez pašování, padělání, obcházení zákonů o kvalitě zboží.

Ostatně mě napadá, kdo je Black?  Je pan prezident Obama černý nebo bílý. Pokud je černý, kam se poděly geny jeho bělošské matky? A co taková vévodkyně Meghan, kam ta bude chodit nakupovat?  Bude podporovat  bělošské nebo černé obchodníky? A co teprve malý vévoda Archie? Ten v tom už bude mít teprve zmatek.  Nezdá se vám to v dnešní době poněkud směšné?

V USA se mluví o systémovém rasismu. Nebyl jsem tam nemohu to posoudit. Pan prezident Obama je výjimka ze systému?  Možná je to oportunista a kolaborant s bílými.

Osobně to vidím tak , že se hlavní podstatou nerovné sociální postavení v USA. Velké sociální a majetkové rozdíly mezi jednotlivými třídami a skupinami obyvatel.  Bílý chudák se má stejně špatně jako černý.  A černý podnikatel a sportovec si jistě  dokáže při svém užívání luxusu užívat stejně nezřízeně jako bílý.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/google-umozni-oznacovat-firmy-a-obchody-s-cernosskymi-majiteli-40332195

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama