Karel Šebek

Odpovědně a poctivě
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2012 15:18:32

Starostové v Senátu Parlamentu ČR

Starostové v Senátu Parlamentu ČR

70. výročí vystěhování okresů Benešov a Sedlčany za II. světové války - Senát Parlamentu ČR - 15. března 2012

V polovině minulého týdne, 15. března 2012, se sešli na pozvání senátora Karla Šebka, sdružení Mezi řekami a sdružení obcí Neveklovska, přesně na den po sedmdesáti letech, občané Benešovského a Sedlčanského okresu a obcí Neveklovska  na vzpomínkovém setkání k 70. výročí vystěhování svých obcí za II. světové války v hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky. 
Přítomných 220 posluchačů vyslechlo poděkovaní všem obyvatelů regionu od senátora Jaromíra Jermáře, předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, a slova uznání za prožité příkoří od senátora Karla Šebka, tlumočená Václavem Šmerákem, předsedou sdružení Mezi řekami. 
Setkání se zúčastnili pamětníci událostí a současní obyvatelé vystěhovaných území. Součástí byl také odborný seminář hodnotící význam těchto událostí v souvislosti s plánovanou likvidací Českých a Moravských zemí nacisty, kde vystoupili Ph.D. Mgr. Michal Sejk – Státní okresní archiv Benešov, jehož příspěvek byl uveden ukázkou z publicistického pořadu Vladimíra Kučery Historie.cs – Vyhnání ze středních Čech, dále PhDr. Karel Straka, Ph.D., Vojenský historický ústav Praha,  Mgr. David Hroch, ředitel Městského muzea Sedlčany a Mgr. Tomáš Zouzal, historik. Židovskou otázku v příspěvku Zmizelí sousedé připomněl JUDr. Tomáš Kraus, předseda Federace židovských obcí v ČR a v té souvislosti byla promítnuta ukázka z dokumentárního filmu Devět životů Arnošta Lustiga. 
Starosta města Sedlčany Ing. Jiří Burian připomněl, že podobné setkání se odehrálo na půdě Parlamentu naposledy v roce 1946. Shrnutí historických událostí za II. světové války na území Čech a Moravy provedl Jan Němeček, doc. PhDr. DrSc. z Historického ústavu AV ČR. Všechny odborné příspěvky a dobové vzpomínky pamětníků budou zveřejněny v chystaném Almanachu – Ohlédnutí v září 2012. Jeho křest proběhne na vzpomínkovém dni města Neveklov 8. září 2012.  
Závěr setkání patřil projekci dokumentární filmu Václava Šmeráka a režiséra Josefa Dlouhého Vystěhování věnovaného dramatickým událostem, které změnily život 30 000 obyvatel středních Čech před sedmdesáti lety. Historický sál Valdštejnského paláce se sídlem Senátu Parlamentu ČR zaplnilo na 220 posluchačů, pamětníků, studentů a řada senátorů a poslanců. Někteří  z nich promluvili i v závěru setkání se společným přáním, které shrnul Václav Šmerák: Připomínejme si historii, aby se neopakovala. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama