Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2020 23:23:00

Dostavba Dukovan? Není nutno, aby bylo zbrklo. Červenou kartu uvážit

Dostavba Dukovan? Není nutno, aby bylo zbrklo. Červenou kartu uvážit

Nejpozději v srpnu 2021 budou muset všechny velké zdroje elektřiny splňovat drakonické limity emisí rtuti, prachu, oxidů siřičitého a dusíku. Až dojde k uzavření uhelných elektráren, poklesne vývoz elektřiny až na nulu. Budeme ji dovážet.

 Dukovany a Temelín dnes vyrobí necelou třetinu české elektřiny. V roce 2040 to má být víc než polovina. Ke splnění stanoveného cíle je třeba rozšířit jadernou elektrárnu Dukovany, která s největší pravděpodobností doslouží v roce 2035. A právě k tomuto datu požaduje energetická koncepce spuštění nových reaktorů, které by je dokázaly přinejmenším nahradit. Předchozí snahy státem kontrolovaného koncernu ČEZ postavit dva nové reaktory v jaderné elektrárně Temelín přitom ztroskotaly. Tendr byl zrušen v roce 2014 mimo jiné kvůli nejasným státním zárukám.

A elektromobily vezmou šťávu kde?

Česko také bude muset zavřít část uhelných elektráren, které nesplňují ekologické cíle Evropské unie. Nejpozději v srpnu 2021 totiž budou muset všechny velké zdroje elektřiny splňovat drakonické limity emisí rtuti, prachu, oxidů siřičitého a dusíku. V období, kdy dojde uzavření uhelných elektráren, poklesne pravděpodobně vývoz elektřiny až na nulu, dokonce ji budeme muset dovážet. V současné době Česko vyváží téměř pětinu vyrobené elektřiny. Pokud mají nové bloky skutečně dodávat elektřinu „už“ za patnáct let, je třeba začít je připravovat co nejdříve. Celý proces – od počátku schvalování po zapojení do sítě – totiž běžně zabere dvě desetiletí. Příklady tří evropských zemí ukazují, že v posledních letech se navíc potřebná doba podstatně prodlužuje. Ekologové se sice dostavbě brání, ale nevím, zda domysleli, kde vezmeme energii na dobíjení elektromobilů, které tak hojně propagují.

Před porotu předstupuje šest statečných

Premiér Andrej Babiš (ANO) se už dal slyšet, že nový blok Jaderné elektrárny Dukovany se začne stavět v roce 2029 a dokončen bude v roce 2036. Naskýtají se následující dvě otázky: Stihne se vše v tak krátkém termínu? Kdo by měl dostavbu provést? Nabídka se předpokládá od ruské společnosti Rosatom, francouzské EDF, jihokorejské KHNP, čínské China General Nuclear Power, společného projektu Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerické společnosti Westinghouse. V prvé řadě by měl být vybrán ten, kdo přijde s nejlepší nabídkou pro Českou republiku, má zkušenosti a projde tak řádným výběrovým řízením, jehož součástí jsou vládou schválená bezpečnostní pravidla. Ta by měla garantovat, že zakázku nedostane někdo, kdo je strategickým rizikem. Není tedy nutné předem někoho z výběrového řízení diskvalifikovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama