Komunistická strana Československa

  • KSČ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 12:13:00

Kalousek zkouší, kolik toho národ unese

Kalousek zkouší, kolik toho národ unese

Zrušení Státního fondu rozvoje bydlení pomůže jen soukromým bankám, lidem uškodí.

Již jsme si zvykli, že začátkem prázdnin a v době dovolených se dozvídáme samé špatné zprávy. Mezi nimi se jistě neztratilo sdělení Miroslava Kalouska, že hodlá odstranit jeden vřed státního rozpočtu, kterým je podle něho Státní fond rozvoje bydlení. Chtělo by se říci - lidé, máte, co jste si zvolili. Netroufám si to dosud vyslovit tak jednoznačně, předpokládám totiž, že pan Kalousek jen zkouší, kolik toho národ unese.

Protože jen člověk s jinými úmysly může navrhovat ke zrušení instituci, která pomohla stovkám obcí postavit byty pro své obyvatele, kteří by jinak byt nikdy nezískali, fond, s jehož pomocí se opravily a zateplily stovky tisíc panelových bytů, nebo který pomáhá půjčkami ročně tisícům mladých pořídit si vlastní byt. Připomenu jen, že SFRB poskytuje půjčky tak kvalitně, že platby po lhůtě splatnosti nepřesahují setiny procenta. Může se takovým výsledkem pochlubit některý z bankovních domů?

Není přeci vinou fondu, že mu zákonodárci svěřili místo původně zamýšleného poskytování půjček, úvěrů a záruk také úkol poskytovat dotace. Jsem přesvědčen, že vysoká odbornost zaměstnanců fondu, kvalita jejich práce a nízké náklady na správu fondu jsou tím pravým důvodem, proč má být SFBR zrušen. Taková konkurence bankám se přeci musí odstranit! Pokud se to podaří, pak nejen, že tento prvek bude lidem chybět, ale bude učiněn další úspěšný pokus, jak státními zásahy napomáhat soukromým bankám odstraňovat jejich dluhy. Že se přitom jen dále zadlužují domácnosti i stát nevadí, spíše naopak, hodí se to náramně jako argument pro novou volební demagogii.

František Beneš, člen Dozorčí rady SFRB
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama