Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2011 19:11:57

Egyptské riziko. Konzervativní strany by se měly aktivizovat

Egyptské riziko. Konzervativní strany by se měly aktivizovat

Vyjádření KDU-ČSL k situaci v Egyptě.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Po mnoho dní probíhají v Egyptě dramatické pouliční protesty, které si vyžádaly několik set lidských životů a mnoho tisíc raněných. Egyptská vnitropolitická situace je nepřehledná. Revoluce nemá politického lídra. Jediné stabilní a zorganizované síly jsou Muslimské bratrstvo a koptští křesťané.

Evropská politika je pasivní. Jako by si EU neuvědomovala, o jak vážnou situaci jde.  Egypt vedený islámskými silami bude mít zásadní vliv např. na další existenci státu Izrael a tudíž celkově na mír na Blízkém Východě a ve Středomoří. „Vitální zájem Evropy je pomoct procesu vyjednávání přechodného období. Egypt po Mubarakovi bude jiným Egyptem. V globalizovaném světě nemůžeme proces jen pozorovat“, uvedl místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda a dodává: „ Pokud si to Evropa neuvědomí, bude platit vysoké politické náklady. Mírový proces musí pokračovat.“ Je potřeba dát prostor na zformování demokratických politických sil v Egyptě a zabránit překotným a neuváženým změnám.

                „Česká republika a státy Evropské unie by se měly důkladně připravit na všechny varianty možných změn v Egyptě“, prohlásil místopředseda Svoboda. „Především křesťanské a konzervativní strany by se měly aktivizovat. Je to úkol pro Evropskou lidovou stranu. Česká republika má z vlastní revoluce zkušenost a ví, jak důležité je pokojné převzetí moci a jak obtížná je cesta k opravdové demokracii,“ dodal Pavel Svoboda.          

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama