Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2010 11:53:00

KDU-ČSL navrhuje zrušení listinných akcií na majitele

KDU-ČSL navrhuje zrušení listinných akcií na majitele

KDU-ČSL pokračuje ve svém protikorupčním tažení, proto předkládá návrh na zrušení anonymní formy vlastnictví – tzv. listinných akcií na majitele.

KDU-ČSL pokračuje ve svém protikorupčním tažení, proto předkládá návrh na zrušení anonymní formy vlastnictví – tzv. listinných akcií na majitele.

„Cílem návrhu je zajistit větší transparentnost a rozkrytí vlastnických struktur akciových společností, protože současný stav umožňuje jejich úplnou anonymitu. Ve většině evropských zemí jsou listinné akcie na majitele již zakázány, ve Francii není listinná podoba akcie vůbec povolena,“ uvedl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

„Návrhem se vyloučí možnost ukrývání se různých korupčníků a mafiánů za anonymní akcie a možnost provozovat tak skrytě podvody a korupci,“ říká Cyril Svoboda.

Nově by tak podle návrhu KDU-ČSL mohly existovat akcie na majitele pouze v zaknihované podobě. Akciové společnosti, jejichž listinné akcie znějí na majitele, budou mít rok od účinnosti zákona na jejich výměnu.

KDU-ČSL připravila vlastní návrh novely obchodního zákoníku, přestože podobný návrh již předložila ČSSD. Ten však vláda nepodpořila kvůli velkému množství neodstranitelných věcných a legislativně-právních chyb. „Jestliže ČSSD bere boj proti korupci skutečně vážně, měla by podpořit návrh KDU-ČSL,“ dodal Svoboda.

„Většina velkých finančních podvodů a případů korupce začíná u anonymního vlastnictví, které umožňuje skryté převody špinavých peněz a úplatků. Kdyby mafiáni a korupčníci neměli možnost používat anonymních tzv. listinných akcií na majitele, tak bychom se s velkou pravděpodobností vyhnuli většině velkých korupčních případů. Veřejnost má právo vědět, kdo co vlastní a jaké dopady na veřejnou sféru jeho vlastnictví má,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Jiří Carbol.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama