Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2011 11:23:00

Nejen bioetické otazníky a vykřičníky nad reformou zdravotnictví

Nejen bioetické otazníky a vykřičníky nad reformou zdravotnictví

K zákonu o specifických zdravotních službách.

V polovině května KDU-ČSL opět protestovala proti zákonu o specifických zdravotnických službách. V roce 2009 tento původně Julínkův návrh zablokoval poslanecký klub KDU-ČSL. Návrh zákona o specifických zdravotnických službách již běží znovu parlamentem. Zákon pojednává o eticky problematických zákrocích, jakými jsou například umělé ukončení těhotenství, sterilizace, terapeutická kastrace či změna pohlaví.

Zákon o specifických zdravotnických službách zablokoval v roce 2009 poslanecký klub KDU-ČSL. Současná verze se od té minulé téměř vůbec neliší a tehdejší připomínky ze strany KDU-ČSL nebyly zapracovány. Za nedomyšlené považuji také ustanovení, aby asistovanou reprodukci mohly podstupovat ženy do padesáti pěti let věku. V současné době jsou ženy nad čtyřicet let prakticky vyloučené z adopcí a asistovaná reprodukce by mohla probíhat o patnáct let déle? Navíc je třeba zdůraznit existenci vědecky podložených dat, že u žen starších čtyřiceti let exponenciálně narůstá riziko poškození plodu.

 Od některých poslanců za ODS a TOP 09 sice zaznívá, že je pro ně tento zákon nepřijatelný, ale jde o osamělé bojovníky bez reálného politického vlivu na rozhodování jejich stran jako celku. Zřejmě se ukáže, jak v Poslanecké sněmovně chybí poslanecký klub KDU-ČSL, který by jednotně vyvíjel tlak proti eticky nepřijatelným pasážím tohoto zákona.

 V červnu došlo k vypuštění několika nejspornějších ustanovení, která byla v rozporu s Ústavou. V projednávané verzi zákona o specifických zdravotních službách zůstávají nadále změny, které jsou pro KDU-ČSL nepřijatelné. Došlo pouze k určitým kosmetickým zmírněním, ale většinu rozumných připomínek úprava ignoruje.

 Jsem rád, že i Rada pro bioetiku České biskupské konference je proti zneužití zdravotnické reformy. Její stanovisko z července je k takto koncipované reformě negativní. Můžete si ho přečíst zde.

 Náš postoj k reformě zdravotnictví je stejný. Je potřeba, ale rozhodně ne tak, jak je provádí ODS, TOP09 a VV. Změny, které vláda předkládá, jsou pouze oprášenou verzí návrhů představených bývalým ministrem Julínkem. S jejich obsahem jsme nesouhlasili již tehdy a na našem postoji se nic nemění. Jde o nepromyšlené a uspěchané kroky. KDU-ČSL považuje za nezbytné, aby byla zachována kvalitní zdravotní péče, která bude dostupná pro každého.

Vyšlo na blogu Aktuálně
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama