Ladislav Šedivý

  • KSČM
  • Tábor
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2016 12:36:53

Francie bojuje proti islámskému radikalismu, ministr Chovanec mapuje

Francie bojuje proti islámskému radikalismu, ministr Chovanec mapuje

Nejsem určitě odborník na extrémismus, rasismus, ani na islamismus. Také nemám právnické vzdělání. Přesto si myslím, že selský rozum by měl být základem každého hodnocení našich skutků, včetně těch zjevně kolidujících se zákony.

 

Obávám se, že se tak odpovědné orgány i politická reprezentace nechovají.

Rodí se precedent beztrestnosti? Každý opilý mladík, který si před hospodou zahajluje, je rázem podezřelý z neonacismu a rasismu. A pokud má k těmto excesům blíže, následuje i trestní odpovědnost. Naproti arabský muslim Muneeb Hassan Alrawi, předseda brněnské mešity a Ústředí muslimských obcí v ČR, je zřejmě pro policii i justici osobou nedotknutelnou.

Když připravil český výtah z kázání významného arabského duchovního, vyzval v mešitě přítomné muslimy, aby učili své děti nenávisti k nevíře v Alláha, bylo ticho po pěšině. Přesto, že Alrawi evidentně porušil české zákony, neboť vzývat k nenávisti proti komukoliv, nebo jakémukoliv přesvědčeni, je trestným činem dle trestního zákona § 198a Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Ptejme se tedy, zda orgány činné v trestním řízení zavírají oči nad excesy extrémních vykladačů islámu, zda jde o nepsaný pokyn „shora“, nebo zda i v represivních složkách státu panuje obava z „politicky nekorektního“ postihu těchto projevů multikulturalismu a náboženství, jehož zásady se zjevně neztotožňují s evropskou tradicí, natož s naším právním řádem?

Že by šlo o nedostatek času policistů a pracovníků ministerstva vnitra. Že by se raději zabývali intenzivně v posledních týdnech (ne-li letech) personálními čistkami a právě úspěšně završenou normalizací policejního sboru, a na řešení skutečných problému neměli čas?

„Muslimskou komunitu máme po bezpečnostní stránce zmapovanou velice dobře... Čili dnešní muslimská komunita v ČR nepředstavuje problém, ale obávám se, že to může výrazně změnit migrační vlna.“  uvedl ministr vnitra Chovanec v rozhovoru pro server novinky.cz. Jeho stanovisko, čtu-li jeho současné výroky, se příliš nemění.

Pokud v tradiční a mnohaleté muslimské komunitě scházející se v brněnské mešitě zní slova o výchově dětí k nenávisti k bezvěrcům, pak já to - na rozdíl od pana ministra - za problém považuji. Například Francie byla multikulturní a shovívavá ke všem náboženstvím včetně islámu i v době, kdy pan ministr Chovanec na politickou dráhu ještě zdaleka nepomýšlel. Dnes se přístup po posledních zkušenostech zásadně mění. Jak v těchto dnech reaguje na změnu situace jeho francouzský kolega ministr vnitra Bernard Cazeneuve?

Po schůzce s předsedou Rady pro islámské vyznání (CFCM) uvedl, že země bojuje proti islámskému radikalismu. V rámci těchto snah už podle něj úřady uzavřely asi dvacet mešit a modliteben. A toto skóre nemusí být konečné, další jsou zřejmě ve Francii na řadě.

Podobná radikální islamistická kázání v mešitách na území České republiky nejsou zřejmě podle ministra Chovance důvodem k obavám, stav je poklidný, nebojuje se. Ptejme se jak dlouho bude klid, pokud se nezasáhne podle našich zákonů a třeba i po příkladu Francie.

Ladislav Šedivý, zastupitel města Tábora a předseda OV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama