Ladislav Šedivý

  • KSČM
  • Tábor
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2017 7:05:26

Oč jde ve výkonnostním sportu? Také v táborském o peníze.

Oč jde ve výkonnostním sportu? Také v táborském o peníze.

Pondělní táborské jednání zastupitelstva (23. ledna) mne opět přesvědčilo, že s prioritami komunální politiky města není zdaleka vše v pořádku. A nejen s komunální, ale také finanční a zejména dodržováním rozpočtu města.

Tentokrát bojovali lobisté o půl milionu navíc pro fotbalový klub, pro který rada města schválila dotaci ve výši 3 miliony, tedy o půl milionu méně, než pro hokejisty. Jsem jistě pro podporu sportu, ale zejména v KSČM razíme prioritu sportu mládežnického a zájmového. Nechci rozebírat proč se ve výkonnostním sportu dvou největších klubů tak stalo, jaké k tomu vedly radu důvody a proč po návrzích několika usnesení zůstalo při původním návrhu výše dotací, který byl pod dohodovacím řízení zastupiteli odhlasován.

Je mi ovšem jasné, že to tak nezůstane a cesta, jak fotbalistům přidat, se pod různými tlaky najde. A nejde jen o mimorozpočtového půl milionu. Jen na jednání tohoto zastupitelstva bylo schváleno dalších několik mimorozpočtových položek o značném finančním objemu. Opakuje se tak situace z loňska, kdy v prosinci schválený rozpočet města je již v lednu na prvním jednání zastupitelstva jen cárem nezávazného papíru.

Ale k věci. Chtěl bych však především upozornit, a na zastupitelstvu jsem tak učinil také, že jsem ani v minulosti FC MAS Táborsko nepovažoval za seriózního partnera města. Kromě jiného vedení klubu podvedlo město o dotaci 5 milionů, kterou mělo doložit dopisem MŠMT, což nikdy neučilo. Situace se ještě zhoršila po prosincovém prohlášení vlastníka FC Tábor Jiřího Smrže, že vzhledem k nepřízni města (onoho půl milionu, o které jeho klub dostal méně), končí jako vlastník klubu i jako zásadní sponzor táborského fotbalu.

Situace v FC je v těchto dnech velmi nepřehledná, nikdo není schopen dát jakékoliv informace, nikdo z vedení se k další činnosti nevyjadřuje. Včetně toho, že nemáme žádné záruky pokračování námi preferovaného mládežnického fotbalu. Vedení města a jeho rada, která po loňském rozpadu koalice neřeší zásadní problémy, není schopná dát ani stanovisko co dál s alokovanými 15 miliony na výstavbu prvoligového fotbalového stadionu, které si FK protlačil. V současné situaci se zdají být pro tento záměr již odepsané. Kam je směřovat? Potřeba ukazuje, že do oprav našeho zanedbaného sportovního zázemí, například stadionu na Svépomoci. Ten by se mohl stát základem pokračování přinejmenším mládežnického fotbalu. Osud Smržova stadionu v Kvapilově ulici je totiž ve hvězdách...

A poslední připomínka k nekomunikaci. Nejen FK s městem nekomunikuje. Se zastupiteli, nejen s opozičními, se nebaví ani vedení či rada města. Neinformuje je, nespolupracuje v širokém spektru politických subjektů, nehodlá s nimi řešit ani tak zásadní otázky, jako jsou sedmimilionové dotace výkonnostnímu sportu dvou klubů. Natož pak další finanční toky rozpočtu a vynakládání peněz daňových poplatníků.

Ladislav Šedivý, zastupitel města Tábor za KSČM


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama