Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2016 12:44:28

Lidovecký europoslanec tajně na Kubě

Lidovecký europoslanec tajně na Kubě

Se zájmem jsem si přečetl na Parlamentních listech krátký článek pana europoslance Zdechovského (KDU-ČSL) pod názvem „Čekal jsem leccos, ale že jsou na Kubě lidé brutálně a prakticky bezdůvodně mláceni na ulici komunistickou policií...“

Pan Zdechovský se ve zprávě chlubí, že Kubu navštívil společně s nechvalně známou organizací Člověk v tísni. Člověk v tísni ač prezentující se navenek jako humanitární organizace je ve skutečnosti jedním z center protikubánských aktivit v Evropě a na svoji činnost na tomto poli dostává velkorysé finanční příspěvky od amerických institucí. Například výroční zpráva Národní nadace pro demokracii (NED) za rok 2012 uvádí, že od Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID) a od Státního deparmentu USA obdržela 2 635 642 dolarů na financování desítek programů zaměřených proti Kubě. Z tohoto rozpočtu byl Člověk v tísni příjemcem 247 779 dolarů, které využíval na podporování kubánské kontrarevoluční opozice, jíž poskytoval školení a technickou podporu na rozšíření její činnosti.

S takto financovanou organizací se její údajně tajné mise na Kubu zúčastnil český poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. Otázka je, zda to bylo z prostředků nás daňových poplatníků, kterými je placen nebo za peníze od Národní nadace pro demokracii. Zajímalo by mě, jestli o této misi vědělo i vedení Evropského parlamentu, zda bylo panem Zdechovským informováno. Je také třeba konstatovat, že touto prezentací své cesty na Kubu otevírá pan europolanec Zdechovský otázku, týkající se také možného porušení kubánských zákonů, kterých by měl, jako vrcholný představitel jediného občany přímo voleného orgánu Evropské unie, dbát a dodržovat je.

Podle pana europoslance je „Kuba moc chudá země“ a „řada lidí tam žije pod hranicí chudoby a je nepochopitelné, že mohou vyjít s 20 dolary na měsíc, protože za tyto peníze se toho na Kubě moc nepořídí“. Nad tímto líčením Kuby musí zůstat těm, kteří Kubu skutečně znají rozum stát. Tato charakteristika Kuby ukazuje na jediné, že se skutečnou realitou Kuby se pan europoslanec Zdechovský setkal pouze skrz setkání s místními členy protivládních kontrarevolučních skupin. Na Kubě existuje dvojí měna, kubánské národní peso a konvertibilní peso, první určené především pro Kubánce a druhé pro cizince. Je pravdou, že ne všechno zboží, lze koupit za národní peso, ale mnoho zboží ano, je dotováno a pro Kubánce tedy poměrně levné, stejně jako ceny bydlení, elektřiny, vody apod.

Je nutné konstatovat, že Kuba je zemí třetího světa a v tomto kontextu jí musíme chápat a srovnávat jí nikoli s Evropu, ale s ostatními zeměmi Latinské Ameriky. Kdyby pan europoslanec skutečně chtěl znát a vidět realitu musel by říci, že dětská úmrtnost na Kubě je jedna z nejnižších na světě. Systém zdravotní péče i vzdělávání je na Kubě na vysoké úrovni, oceňovaný regionálními i předními světovými organizacemi jako je UNESCO, WHO a řada dalších a především je pro občany zdarma. Na Kubě existuje propracovaný a ucelený sociální systém, o kterém si většina zemí Latinské Ameriky, ale i sami občané Spojených států amerických mohou nechat jen zdát. Samozřejmě není na Kubě vše růžové a Kuba se potýká s celou řadou objektivních i subjektivních problémů, které mají vliv na ekonomický i sociální rozvoj Kuby. Mezi objektivní důvod nesnází a těžkostí, je třeba zařadit především americkou blokádu Kuby trvající již téměř 55 let, která Kubě způsobuje problémy ve všech odvětvích její ekonomiky. Škody, které blokáda napáchala, jdou do stovek miliard amerických dolarů. O tom se však pan europoslanec Zdechovský zcela jistě nezmínil. Je potřeba zcela odmítnout, že řada lidí na Kubě žije pod hranicí chudoby, to není pravda a dokazují to i statistiky OSN.

Jde opět o důkaz toho, že u některých lidí, místo skutečně reálného pohledu na skutečnost a její vylíčení převládá honba za senzací přikrytá ideologickou slepotou.

Ludvík Šulda, přededa Společnosti česko-kubánského přátelství, z. s.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama