ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2020 17:56:00

Zásah NCOZ na MPSV? Piráti upozorňují na podezřelé IT zakázky už dva roky

Zásah NCOZ na MPSV? Piráti upozorňují na podezřelé IT zakázky už dva roky

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje na Ministerstvu práce a sociálních věcí a v soukromé firmě OKsystem.

Piráti dlouhodobě kritizují resort za nečinnost, špatné postupy, nehospodárnost a neefektivu v problematice informačních a komunikačních technologií. Současná situace je tak pouze eskalací ignorovaných či špatně řešených problémů.

Ministerstvo práce zvolilo naprosto špatný postup při řešení problémů v IT a tady je výsledek. Kdyby zástupci ministerstva postupovali transparentně, nevydávali informační embarga na opoziční poslance a problém coby kritickou infrastrukturu státu eskalovali na vládu, nemusela situace dospět až do takto tristní fáze, která dále podkopává důvěru lidí ve stát. O tomto problému se navíc vědělo dlouhou dobu a řešil se i na Bezpečnostní radě státu, takže si musím pokládat otázku, co vůbec Andrej Babiš v této věci udělal. Je to jeho vláda, jeho zodpovědnost.

Máme i vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci. Proč tedy nechali MPSV, aby si tento problém řešilo samo, když historické zkušenosti ukazují, že to resort neumí? Mnohem lepší přístup by byl, kdyby problém veřejně přiznali, o všech krocích informovali veřejnost i poslance a zdůvodňovali své postupy. Jejich tajnůstkářský přístup přirozeně nahrává různým spekulacím. Nastal čas hrát s otevřenými kartami. Proto svolám podvýbor pro IT na MPSV, kde si zástupce ministerstva pozvu a rovnou se na věc dotáži ministryně Jany Maláčové i v rámci interpelací.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama