MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2021 20:09:00

Záměr vybudovat národní onkologický institut je nesmysl

Záměr vybudovat národní onkologický institut je nesmysl

Starostové a nezávislí kritizují vládní záměr vybudovat národní onkologické centrum v Praze na úkor dostupnosti této péče v jednotlivých krajích a příhraničních oblastech.

 V rámci Národního plánu obnovy plánuje vláda investovat zhruba 15 miliard korun do zdravotnictví, z toho 7 miliard korun má být určeno na vybudování zcela nového onkologického institutu v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady na místě původně zamýšleného traumacentra, které již nyní stálo 150 milionů korun. Podle lékařky a senátorky Aleny Dernerové může vybudováním institutu paradoxně dojít ke zhoršení péče o vážně nemocné pacienty.

„Místo vybudování onkologického institutu by měly finance putovat do každého komplexního onkologického centra, které se až na Karlovarsko nachází v každém kraji. Jednotlivá centra by se za půl miliardy korun mohla dostatečně dovybavit potřebnými přístroji jako je např. CT přístroj na screening nádorů plic. Rozhodně by bylo i lépe kontrolovatelné, kam peníze skutečně putují. V případě budování institutu se může stát, že peníze skončí pouze v betonu a péče nebude žádná. Pro onkologicky nemocné pacienty je navíc zásadní dostupná péče přímo v regionech. Takto těžce nemocní lidé nemohou cestovat za péčí do Prahy,“ upozorňuje lékařka a senátorka Alena Dernerová.

„Z pohledu lékaře vidím i velký problém v tom, že by v institutu měli dle ministra zdravotnictví pracovat externisté. To v případě onkologických onemocnění není šťastné řešení, takováto pracoviště musí stát na kmenových zaměstnancích podobně jako je tomu v Masarykově onkologickém ústavu v Brně,“ říká Alena Dernerová, dle které by část financí měla putovat také k dovybavení ordinací praktických lékařů či farmaceutickému průmyslu, abychom nebyli s léčivy tolik závislí na třetích zemích.

Centralizaci využití finančních prostředků z Národního plánu obnovy již v minulosti kritizoval celý Senát. Ten ve svém usnesení ze 7. schůze vyzval vládu, aby ve zdravotnictví podpořila zásadní posílení a rozvoj primární péče a zvýšení dostupnosti zdravotní péče v regionech a příhraničních oblastech.

“Tento záměr považuji za absolutní nesmysl, který na první pohled vypadá jako sólo akce premiéra Babiše. Nelíbí se mi, že premiér, který je kvůli svému byznysu s onkologickou péčí ve střetu zájmů, nekonzultuje investiční záměr za takovou ohromnou sumu s odborníky, kteří mají onkologickou péči na starost. Sedmimiliardový záměr má celou řadu otazníků a rozhodně chci tuto záležitost řešit na půdě Parlamentu,” dodává předseda STAN Vít Rakušan.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama