MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2021 16:21:00

Rakousko zvyšuje tempo očkování

Rakousko zvyšuje tempo očkování

Náš jižní soused láme rekordy v počtu očkovaných obyvatel. Minulý týden bylo ve 3 dnech od čtvrtka do soboty podle agentury APA očkováno 203.988 lidí.

 V pátek rakouští lékaři a zdravotníci posunuli i denní rekord v počtu naočkovaných občanů na 77.036 vakcinací. Rakouské Ministerstvo zdravotnictví před týdnem reorganizovalo systém distribuce vakcín. Pomocí nového logistického systému se do očkovacího programu podařilo zapojit i všechny praktické lékaře.

Rekord z minulého týdne podle rakouského kancléře Sebastina Kurze ukazuje, že spolkové země jsou jsou připraveny na aplikaci velkého množství vakcín. Bez problémů v zemi na jih od našich hranic funguje i nový systém objednávání a zvaní k vakcinaci. Na rozdíl od ČR, kde se rezervační systém Ministerstva zdravotnictví často zasekává nebo trpí úplnými výpadky. Rakousko nám ukazuje, že každá IT zakázka nemusí vždy skončit průšvihem, pokud ji nedělají zkorumpovaní úředníci nebo počítačoví diletanti.

V Rakousku při distribuci vakcín až do ordinací praktických lékařů skvěle zafungoval nejen Červený kříž, který provozuje záchrannou službu, ale i složky profesionálních a dobrovolných hasičů a rakouská armáda Bundesheer. Spolkové země nemusely zapojovat žádné soukromé rozvážkové služby jako je rohlík.cz. S pomocí všech těchto složek se Rakušanům podařilo zprovoznit systém rychlé distribuce až do jednotlivých ordinací. Státní záchranné složky jsou schopny rozvážet i vakcíny, které potřebují uchovávání při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Právě schopnost přesně na čas rozvést stanovené množství vakcín na vybraná místa je pro rychlost očkování klíčová. Díky zapojení praktických lékařů do očkovacího programu se výrazně rozšířil počet míst, kde mohou být občané vakcinováni. Oproti předchozímu systému, v němž vakcinaci prováděla pouze specializovaná očkovací centra je podle webu vienna.at nyní tempo aplikace vakcín dvojnásobné.

Rakousku se podařilo proočkovat 2,09 milionu obyvatel. Tedy čtvrtinu veškeré populace. Spolková vláda počátkem letošního roku vytyčila cíl naočkovat do června všechny občany Rakouska. Kancléř Kurz tím chce ukončit období lockdownů a v létě umožnit normální turistickou sezónu. V rakouské ekonomice má turistický ruch čtvrtinový podíl na tvorbě hrubého domácího produktu. Rakouská vláda ke splnění tohoto cíle napřela všechny síly. Spolkový ministr financí Gernot Blümel se souhlasem parlamentu zvýšil výdaje na nákup vakcín. Rakouská vláda nyní vakcíny opatřuje na všech trzích, kde jsou k dostání.

Rekord z minulého týdne zřejmě nebude posledním. Funkčnost nového systém distribuce vakcín a zvaní pacientů k očkování je podle rakouského ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera důležitá právě pro zvýšení tempa vakcinace, které se očekává v souvislosti s dodávkami ruské vakcíny Sputnik V. Vyjednávání mezi Rakouskem a Ruskem bylo úspěšně dokončeno v sobotu. Kancléř Kurz oznámil, že nyní Rakousko může objednávat. Ruská strana nabídla Vídni dodávky 200.000 dávek Sputniku ještě během dubna. Do června Rusko slíbilo dodat do Rakouska 1 milion dávek Sputniku.

Ruská a rakouská vláda se nakonec dohodly i na prodeji licence. Rakousko si tak ještě letos bude schopno Sputnik V i samo vyrábět v továrnách na svém území. Což by mělo logistiku usnadnit a pomoci ještě více zrychlit tempo očkování. Ruská vakcína dosahuje podle nejprestižnějšího lékařského impaktovaného časopisu The Lancet účinnost 92%, což je výsledek plně srovnatelný s nejlepší západní vakcínou. Na rozdíl od výroku firmy Pfizer však ruská vakcína nepotřebuje skladovat při teplotách hluboce pod bodem mrazu, ale k jejímu převážení stačí obyčejných chladící vůz.

Sebatian Kurz minulý týden deklaroval, že se Rakousko ve své očkovací politice nenechá omezovat nějakými nemístnými geopolitickými omezeními. Může si to dovolit. Jako ústavně neutrální země není členem NATO ani jiného vojenského bloku a nemusí se ohlížet na protektory ani ve Washingtonu ani v Bruselu. Vláda našeho jižního souseda je odhodlána vakcinaci Sputnikem urychleně spustit i bez čekání na výjimku od Evropské lékové agentury (EMA). Tato dekoncentrovaná agentura, která je podřízena Evropské komisi, několik měsíců zdržuje udělení registrace a výjimky pro používání v experimentálním režimu pro ruskou vakcínu. Stejná razítka však západním firmám vydala v průměru za 10 dnů. Kurz minulý týden veřejně vyhlásil, že pokud EMA bude unijní registraci dále zdržovat provedou rakouské spolkové orgány registraci pro Rakousko na vlastní pěst. „Nenecháme se zastavit ani zbrzdit. S pomocí ruské vakcíny zachráníme tisíce lidských životů a odvrátíme škody za desítky miliard eur“, vzkázal rakouský kancléř odhodlaně do Bruselu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama