MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2016 20:27:40

Povinná výměna autolékárniček

 Povinná výměna autolékárniček

Odpověď ministra dopravy na interpelaci ve věci povinné výměny autolékárniček

 

Povinnou výbavu, včetně lékárniček upravuje zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a vyhláška č. 341/2014 Sb. v platném znění, a to konkrétně v této vyhlášce, bod 6, odst. B, přílohy 12, který pro lékárničky mimo jiné stanovuje: „Provozovatel vozidla musí lékárničku udržovat v řádném stavu a jednotlivé druhy zdravotnických potřeb obměňovat.  Doba použitelnosti jednotlivých druhů zdravotnických potřeb je na nich vyznačena“.

Z uvedeného vyplývá, že neexistuje právní předpis, který by nařizoval výměnu lékárničky jako celku po čtyřech letech popř. v jiném časovém termínu. Provozovatel vozidla však musí obměnit ty zdravotnické potřeby, jejichž doba použitelnosti prošla. Vyznačuje-li výrobce celkovou dobu použitelnosti lékárničky, jde o jeho aktivitu a nikoliv zákonnou povinnost, která by měla dopad na použitelnost lékárničky. Tento princip platil i v minulosti a nebyl změněn. Upustilo se již také od požadavku na sterilní obvazy, které mají kratší dobu použitelnosti než obyčejné.

Ministerstvo dopravy je sice gestorem výše uvedených právních předpisů, avšak rozhodně si nebere za cíl rozhodovat o věcech, které souvisí s vlastní lékařskou problematikou. Předmětná část právních předpisů byla vždy plně v souladu s odborným podkladem představitelů Ministerstva zdravotnictví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama