MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2015 14:19:58

Aktuální problémy ve zdravotnictví

Aktuální problémy ve zdravotnictví

Odpověď premiéra ze dne 20.5.2015 na mou interpelaci ve věci aktuálních problémů ve zdravotnictví.

 

Vláda ČR si je vědoma problémů ve vzdělávání lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků. Proto nyní Ministerstvo zdravotnictví připravuje zjednodušení dosud složitého systému specializovaného vzdělávání úpravou legislativy, kterou se stanoví podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání. Je připravena novela zákona č. 95/2005 Sb., o způsobu získávání a uznávání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, která bude v nejbližších dnech předložena do mezirezortního připomínkového řízení. Touto novelou dojde mimo jiné ke zkrácení minimálních délek základních oborů specializačního vzdělávání lékařů, což umožní dřívější nástup lékařů do samostatné praxe. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že tento krok by mohl alespoň částečně kompenzovat nedostatek lékařů v určitých oborech a společně s dalšími navrženými změnami celkově zjednodušit a stabilizovat systém specializačního vzdělávání lékařů v České republice.  Dále se provádí revize vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků a připravuje se nový zákon, který by nahradil zákon č. 94/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních. Předpokládaný termín předložení návrhu nového zákona vládě je listopad 2015.

Co se týká konkrétně kvalifikačního vzdělávání všeobecných sester, Ministerstvo zdravotnictví netrvá na bezpodmínečné přípravě všeobecné sestry na úrovni bakalářského studia. V návrhu nového zákona je zachována možnost přípravy k výkonu povolání všeobecné sestry v bakalářském studijním oboru nebo v oboru na vyšší odborné škole tak, jak je stanoveno minimálními požadavky na odbornou přípravu všeobecných sester ve směrnici Evropského společenství 25/36/ES o uznávání odborných kvalifikací.

Ohledně možnosti přípravy všeobecné sestry na střední zdravotnické škole se Ministerstvo zdravotnictví obrátilo na Odbor kompatibility Úřadu vlády ČR. Dle vyjádření tohoto odboru, není možné při zachování stávajícího systému vzdělávání v ČR (délka základního vzdělávání činí 9 školních roků) navrátit kvalifikační vzdělávání všeobecných sester na střední zdravotnické školy. Za účelem vyhovění cit. směrnici je nutné považovat pro připuštění k odborné přípravě všeobecných sester úspěšné ukončení všeobecného školního vzdělávání v trvání alespoň 10 let.

Celou odpověď najdete na mých webových stránkách – www.koskubajiri.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama